TF-es előadás a NOB világkongresszusán
2014. április 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Április 10-12. között Monacóban került sor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a sportbeli betegség- és sérülésmegelőzéssel foglalkozó konferenciára (IOC World Conference on Prevention of Illness and Injury in Sport).

A háromévente esedékes kongresszust II. Albert monacói herceg nyitotta meg ünnepélyes keretek között. A résztvevők a sérülésmegelőzés témakörében 113 nemzetközi hírű előadó prezentációit hallgathatták meg. A 24 plenáris ülés mellett 76 gyakorlati workshop, 73 tematikus előadáspanel és 233 poszterprezentáció tette még színesebbé és változatosabbá a programot. A rendezvényen 83 országból 980 szakember vett részt.

A tudományos bizottság tagjai igyekeztek a legnagyobb problémát jelentő sportsérüléseknek külön szekciót szentelni, így kiemelt szerepet kapott a térhajlító-izomcsoport húzódása, az Achilles-ín sérülései, a sportolói hirtelen szívhalál, az elülső keresztszalag-sérülés (külön szekcióban a nők ilyen jellegű sérüléseivel), az ugrótérd, a meleg környezetben végzett testmozgás miatt fellépő dehidratáció problematikája, a női sportolói triád, a vállsérülések, valamint a lágyéksérülések. Az egyes sportágak specifikus sérülései is külön szekciót kaptak (labdarúgás, alpesi síelés, rögbi).

Az egyes szekciók felépítése hasonló volt: az etiológia mellett megismerhettük a főbb belső és külső rizikófaktorokat, a rizikófaktorok szűrésének lehetőségeit, a sérülés kiújulásának kockázatát, a megelőzés és rehabilitáció lehetőségeit, valamint a még kutatásra váró területeket. A szekciók végén kerekasztal-beszélgetés keretein belül osztották meg véleményüket egymással az előadók, majd a közönség tagjai is feltehették kérdéseiket, helyenként komoly szakmai diskurzust kialakítva ezzel.

Magyarországot és a TF-et négy hallgató képviselte a nívós rendezvényen: Péter Annamária és Hegyi András PhD hallgatók, valamint Misovics Bernadette és Schuth Gábor végzős humánkineziológia mesterszakos hallgatók.

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

Schuth Gábor poszter-prezentációjában 11-16 éves magyar labdarúgók térdhajlító-térdfeszítő arányáról beszélt, illetve arról, hogy ez hogyan függ össze a térdhajlító-izomcsoport húzódásával, valamint az elülső keresztszalag-sérülés rizikójával.

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

A 60 utánpótláskorú labdarúgó felmérését felölelő munkában Péter Annamária és Hegyi András vállalt komoly szerepet, a hallgatók témavezetője Prof. Dr. Tihanyi József, a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék tanára. A téma aktualitását jelzi, hogy a térhajlító-izomcsoport és az elülső keresztszalag-sérülés megelőzésével négy plenáris ülés és több workshop is foglalkozott. A munka újszerűségét pedig az jelentette, hogy a meghívott előadók vizsgálataikat elsősorban fiatal felnőtteken végezték, míg az említett munka utánpótláskorú labdarúgókat vizsgált.

Nagyon érdekes volt hallani, hogy a Dr. Grethe Myklebust által vezetett norvég kutatócsoport 1997-ben országos projektbe kezdett az elülső keresztszalag-sérülések megelőzése érdekében, amelynek előfordulását 50%-kal sikerült csökkenteniük az elkövetkezendő két évben az alkalmazott edzésprogramnak köszönhetően. A további nyomonkövetések azonban azt mutatták, hogy az edzők a projekt végeztével nem alkalmazták a speciális gyakorlatokat, így a sérülések száma az 1997 előtti szintre növekedett. A sportági szakszövetségekkel összefogva végül sikerült egy újabb programot elindítaniuk: az edzőképzés minden szintjén oktatják a preventív gyakorlatokat, azok bárki számára könnyen elérhetőek, és válogatott játékosok kampányoltak a téma fontossága mellett. Ezeknek köszönhetően az elmúlt négy év adatai azt mutatják, hogy az elülső keresztszalag-sérülések számát sikerült ismét visszaszorítani és tartósan alacsonyan tartani.

Talán érdemes lenne a jól bevált módszert itthon is alkalmazni, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség adatai is azt mutatják, hogy az edzők támogatása nélkül minden preventív program hatástalan. Mint arra Dr. Jan Ekstrand előadásában rámutatott, az elmúlt 11 év adatai a Bajnokok Ligáját illetően azt mutatják, hogy a lágyrészsérülések gyakorisága edzőre jellemző, klubtól független mutató.

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

szöveg: Hegyi András, Misovics Bernadette, Péter Annamária, Schuth Gábor | fotók: Hegyi András

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!