Európa harmadik legjobb egyetemi női kosárcsapata a TFSE
2017. július 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ez így lett igazán szép - és értékes.

Imponáló mérleggel, 4 győzelem mellett mindössze egyetlen, a későbbi győztes Strasbourgtól az elődöntőben elszenvedett vereséggel bronzérmet szerzett a TFSE női csapata a múlt héten Miskolcon rendezett egyetemi kosárlabda Európa-bajnokságon. Miháczi Diána a torna All Star ötösébe is bekerült.

Európa harmadik legjobb egyetemi női kosárcsapata a TFSE

Eddig a legjobb nyolc közé sem sikerült bejutni az Egyetemi Kosárlabda Eb-ken, Európai Egyetemi Játékokon, így aztán nem meglepő, hogy Boros Zoltán vezetőedző elsődlegesen a legjobb nyolc közé jutást, azaz a csoportból való továbbjutást jelölte meg elérendő célként. Nehezítette a helyzetet, hogy a csapat nem számíthatott első számú pontszerzőjére, Mányoky Juditra. A remek tripladobó dolgozott, ezért nem tudott részt venni a miskolci tornán.

Ennek ellenére  várakozáson felül könnyedén nyerte meg csoportját a TF. Az első meccsen a szlovák, pozsonyi Comenius egyetem együttesét verte 73-30-ra, majd az észt Élettudományi Egyetem együttesét hasonlóan könnyedén, 70-22-re. Mindkét meccset hamar eldöntötte a rendkívül egységesen játszó, szervezetten védekező TF, amelyben a meghatározó játékosok mellett a kiegészítő emberek is hozzátették a magukét a sikerekhez.

Két nap pihenőjük volt a lányoknak, Boros Zoltán a csoport megnyerése és az elsődleges cél elérése után azt taglalta: a csapat szerencsés volt a sorsolással, jó, hogy minden rendelkezésére álló játékos bőven játszhatott. A neheze viszont ezután következik, s arra, hogy az Eb második szakaszában jóval keményebb erőpróbák várnak Németh Almára és társaira, de ha már a csoportkörön túljutott együttesével, szeretne még tovább menetelni. A keményebb ellenfelekre, a nehezebb meccsekre pedig fejben kell felkészülni a két valóban könnyedén nyert csoporttalálkozó után. Nos, a negyeddöntőre való ráhangolódás remekül sikerült. Az eszéki együttes, tehát egy horvát csapat várt a lányokra a négy közé jutásért. Az első negyedben sziporkázott a TF kezdő ötöse, szinte hibátlan védő és támadójáték mellett 28-3-as előnyt szerezve gyakorlatilag 10 perc alatt bebiztosította az elődöntőbe jutást, a vége 63-32 lett - újabb könnyed győzelem.

A döntőbe jutásért a francia Strasbourg várt Boros Zoltán tanítványaira. Az elődöntő kapcsán attól tartott - mint később kiderült, nem alaptalanul - a szakvezető, hogy az eddigi riválisok nem fejtettek ki túl nagy ellenállást csapatával szemben, s ez egy erős ellenfélellel szembeni, várhatóan éles meccsen visszaüthet. Nos, visszaütött. A remek lábmunkával "alátámasztott" francia védelmet nem volt könnyű átjátszani, ellentétben az előző riválisok "elhárításával". Ehhez társult még, hogy a lányok a pályán "tudatára ébredtek" annak, hogy itt az Eb-döntő a tét, s mivel eddig igen messze jártak ilyen "magaslatoktól" érződött: még a tapasztaltabb játékosokat is nyomasztja a tét. Összesen 18 büntetőt - az első félidőben 22-ből 12-t elrontva  a lányok csupán az első 15 percben voltak partiban a francia csapattal. A második és a harmadik  negyed közepe között egy 30-11-es futást bemutatva eldöntötték a meccset a maguk javára. Végeredményben 73-45-re nyertek a franciák, akik végül az egész tornát megnyerték, a fináléban a belgrádiakat legyőzve.

Következett a bronzmeccs, amelyen - jókora meglepetésre - ismét az a pozsonyi együttes várt Miháczi Diánára és társaira, amelyet első meccsükön valósággal "leléptek". Csakhogy időközben 2 játékos érkezett erősítésnek északi szomszédainkhoz, akik ráadásul a következő két meccsüket megnyerve bejutottak a 4 közé, ahol a szerbek útjukat állták.

Az, hogy a bronzért játszhattak, minden várakozást felülmúló siker volt a részükre, igaz a TF számára is. A pozsonyiak várhatták kedvezőbb lélektani helyzetből a meccset, mind játékosállomány tekintetében, mind mentálisan megerősödve. A TF bár tudta, ez a bronzmeccs nem lesz "sétagalopp" - egy Eb-bronzmeccs miért is lenne - mégis esélyesnek számított.

De a tudat, hogy Eb bronz, megint mázsás súlyként nehezedett a lányok - ezúttal elsősorban a rutintalanabbak - vállaira. Jól kezdődött a meccs, 5-0-ra, majd 8-3-ra vezettek a lányok, de utána egyenlített a pozsonyi csapat. Ettől oda lett a kezdeti magabiztosság, és egy őrült meccset láthattak a nézők. Védekezésben láthattunk NFL-es, cselgáncsos elemeket, szikrázó párharcokat. A kemény védekezés mindkét oldalon kioltotta a támadójátékot, a két középső negyedet 6-5-re és 5-4-re nyerte a TF, s 6 ponttal 25-19-re vezetett - 3 negyed után...

Tekintve, hogy kevés pont esett a meccsen, s figyelembe véve, hogy a találkozó 7 nap alatt az ötödik meccse volt mindkét csapatnak, jó eséllyel bronz eséllyel várta a záró szakaszt a TF. Csakhogy a pozsonyi lányok minden mindegy alapon elkezdtek hármasokat dobálni. Közben a játékidő egy jelentős részét a parkettán töltő Németh Almánál egyszer "elgurult a gyógyszer", mondjuk - finoman fogalmazva - valóban nem bántak vele "kesztyűs kézzel" a pozsonyi lányok, ő pedig technikait kapott. Boros mester tartva az esetleges súlyosabb szankcióktól, hatalmas lendülettel rángatta el a játékvezetőt bőszen követő kitűnő centert. Az eset után át is vették a vezetést a hajrában. Szerencsére Miháczi Diának, a kis nyugtató pihenés után visszatérő Almának, valamint Karlócai Julinak helyén volt az esze és a szíve. Kiélezett helyzetekben fontos kosarakat szerezve büntetőket értékesítve sikerült fordítani, de 19 másodperccel a rendes játékidő lefújása előtt  egy demoralizáló triplával egyenlítettek a pozsonyiak. Utána, volt esély, nem sikerült bevinni a győztes találatot, jöhetett a hosszabbítás - óriási pozsonyi lélektani előnnyel.

A hosszabbításban valahogy sikerült kicsikarni a győzelmet, Varga Barbi kritikus helyzetekben szerzett fontos labdákat, időnként labdarúgó kapusokat megszégyenítő vetődésekkel. A végeredmény, 45 perc játék, azaz hosszabbítás után 42-40 lett  lányaink javára. Ez volt a legszebb csúnya meccs!

A lefújás után egy kupacban örültek a lányok, akadtak, akiknél eltörött a mécses, kicsordultak az öröm könnyei. Egy nem kifejezetten szép, sőt nagyon csúnya meccsen szerezte meg a bronzérmet, s lett Európa harmadik legjobb egyetemi női csapata a TFSE. És bár a meccs, mint mondtuk, nagyon csúnya volt, a bronzérem megszerzése így, ilyen gigászi, hatalmas csatában lett igazán szép - és értékes!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!