Megszólalnak a 35. OTDK TE-s győztesei
2021. április 20.TDK

Két első helyet szereztek a Testnevelési Egyetem hallgatói az április 7. és 9. között, online Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Testnevelés- és Sporttudományi szekcióján. A siker hátteréről, a jelenről és a jövőről kérdeztük a két győztest, Pigniczki Fannit és Tóth Péter Jánost.

Hétfőn tért haza a taskenti világkupáról a magyar ritmikusgimnasztika-válogatott kitűnősége, Pigniczki Fanni, aki remek szereplésének köszönhetően megőrizte harmadik helyét az olimpiai kvótáért folyó küzdelemben, így továbbra is versenyben van a részvételért.  

Fanni nemcsak a szőnyegen, hanem a tanulásban is rendre maradandót alkot: pályamunkájával, amelyben az elit ritmikusgimnasztika-versenyzők kiégésének okait vizsgálta, első lett az OTDK-n.

„Mindkét sikeremnek örülök, de igyekszem elválasztani egymástól a sportot és a tanulást erősítette meg a sportolónő, aki a Testnevelési Egyetem ritmikus gimnasztika alapfokú szakedző képzésére jár. – Nagyon érdekel a sportpszichológia, így nem volt kérdés, hogy ebben a tárgyban nyújtom be pályamunkámat. A kiégéssel kapcsolatos téma – amelyet tornászok körében még nemigen vizsgáltak – különösen közel áll hozzám, ezért választottam tanulmányom tárgyául. A mi sportágunkban, a ritmikus gimnasztikában rendkívül ritka, hogy valaki huszonhárom-huszonnégy éves korában még aktív versenyző, ezért fontos kérdés, hogy megtudjuk, mitől égnek ki idő előtt.”

A Dr. habil. Tóth László témavezető irányításával, jórészt külföldi sportolók körében végzett online kérdőíves vizsgálat feltárta, hogy azokat a versenyzőket, akik kevésbé vagy egyáltalán nem szoronganak, és akiknek jó a kapcsolatuk edzőjükkel, kevésbé fenyegeti a korai kiégés veszélye.  

Természetesen nem is sejtettem, hogy az én pályamunkámat találja a zsűri a legjobbnak – válaszolta arra a kérdésre, vajon miért ő nyert ebben a kategóriában. – Már akkor sejtettem valamit, amikor azt mondták, mindenféleképpen legyek ott az eredményhirdetésen. Annak ellenére, hogy ebben az évben a versenyek a legfontosabbak számomra, rengeteg időt és energiát szenteltünk ennek a győztes pályamunkának. Óriási meglepetésként ért, hogy az enyém lett a legjobb.”

Reméljük, Fannival Tokióban is találkozunk, ám ehhez továbbra is sikeresen kell szerepelnie a világkupa-sorozaton. Ami tanulmányait illeti, nyár elején szeretne államvizsgát tenni és diplomát szerezni, ősztől pedig a mesterfokú képzésen kíván bizonyítani.

Tóth Péter János gyerekkorában kezdett teniszezni, és 15 éven keresztül sportolt versenyszerűen. Még akkor is tenisztornákra járt, amikor jelentkezett az egyetem testnevelő-edző alapszakára. Játszott az egyetemi csapatban, és részt vett az Egyetemi Európa-bajnokságon is. Miután megszerezte teniszedző végzettségét, nem volt kétsége afelől, hogy OTDK-s pályamunkája középpontjában is ez a sportág áll majd.

„Számos ütős sportban, többek között a teniszben is sokat mondják az edzők a gyerekeknek, hogy minél többet és gyorsabban mozogjanak, mert akkor ütéseik is jóval hatékonyabbak lesznek – magyarázta témaválasztásának hátterét Tóth Péter János, aki idén nyáron diplomázik rekreáció szakon, a mesterképzésen. – Az én tapasztalatom azonban némiképp mást mutatott, és ezt empirikus úton akartam alátámasztani. Ebben, mármint a vizsgálat kivitelezésében – témavezetőmön, dr. Sáfár Sándoron kívül – rengeteg segítséget kaptam Nemes Gábortól, a Pasarét Tenisz Klub edzőjétől, aki az alapképzésen volt tanárom. Az U14-es korosztály körében végzett, GPS-es alapú monitorozó rendszeres vizsgálat egyik legfőbb tanulsága, hogy a mechanikai terhelések, vagy másképpen fogalmazva, a futási paraméterek nem befolyásolják az ütések sikerességét. Azaz úgy tűnik, beigazolódtak kételyeim, így azt vontam le következtetésként, hogy ebben a korosztályban inkább a mozdulatok és az ütések technikai fejlesztésének, illetve a kinematikai lánc kiépítésének van nagyobb jelentősége, mintsem a gyorsaságnak.”

János már az OTDK szekciója előtt, az előbírálatok kézhezvételét követően sejtette, hogy ő lehet az egyik esélyes, mert rendkívül biztató visszajelzéseket kapott pályamunkájáról. Saját bevallása szerint sikerének másik titka, hogy – másokkal ellentétben – az online térben is állva tartotta meg előadását, pontosan úgy, mintha valós eseményen vett volna részt.

„Szeretnék jelentkezni a doktori képzésbe is. Az OTDK-n is bemutatott vizsgálat lesz az alap, de kibővíteni más módszerekkel is, és nemcsak utánpótláskorú versenyzőket vonnék be a kutatásba, hanem felnőtteket is. Vizsgálni szeretném azt is, hogy a terhelési adatok miképpen viszonyulnak a különböző játékstílusokhoz” – mondta jövőjével kapcsolatban. 

A 35. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi szekciójának végeredményeit ide kattintva olvashatják el.

Az idei OTDK-n helyezést elért TE-s hallgatók neve és pályamunkája:

  • Tóth Péter János: Teniszspecifikus támadó és védekező ütések sikerességének és mechanikai terhelésének kapcsolata utánpótláskorú teniszezőknél. Témavezető: Dr. Sáfár Sándor.
  • Pignicki Fanni: A kiégés magyarázóváltozói elit ritmikus gimnasztikázók körében. Témavezető: Dr. habil. Tóth László.
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!