Streetball-lal és olimpiai bajnokokkal ünnepeltük az olimpiai világnapot a TF-en
2022. június 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) június 23-án, csütörtökön az egyetem campusán tartotta közös, sportos megemlékezését az olimpiai világnap alkalmából.

Streetballal és olimpiai bajnokokkal ünnepeltük az olimpiai világnapot a TF-en

Mint ismert, ezt napot 1948-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kezdeményezésére ünnepelték először a modern kori olimpiai mozgalom 1894. június 23-i születésére emlékezve. Célja, hogy kortól, nemtől vagy edzettségi állapottól függetlenül mindenki sportoljon és részesévé váljon az olimpiai értékeknek, illetve az olimpizmusnak.

E jeles nap alkalmából tartottak ünnepi és egyben sportos megemlékezést a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem campusán, ahol számos olimpiai bajnok és érmes sportoló, a MOB vezető beosztású tagjai, dr. Schmidt Ádám, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, sportért felelős államtitkár, továbbá a magyar sport más jeles képviselői gyűltek össze, hogy egy új s egyben nemes kezdményezést indítsanak útjára.     

Ennek értelmében a TF és a MOB mostantól – hagyományteremtő jelleggel, az olimpizmus erősítése céljából – minden évben megemlékezik az olimpiai világnapról, amelynek keretén belül megkoszorúzzák a könyvtár épülete mögötti Pierre de Coubertin báró szobrát, valamint közösen megszerveznek egy különleges sporteseményt.

Streetballal és olimpiai bajnokokkal ünnepeltük az olimpiai világnapot a TF-en

„Óriási megtiszteltetés, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívásunkat – emlékeztetett beszédében Gyulay Zsolt, a MOB elnöke. – Úgy tűnik, óriási az igény, hogy az olimpiai család újra együtt ünnepeljen. 128 évvel ezelőtt Coubertin báró vezetésével ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Büszkék lehetünk, hogy a 16 alapítótag között volt egy magyar is, méghozzá Kemény Ferenc, a magyar olimpiai mozgalom atyja. A nemzetközi olimpiai világnap rendkívül fontos az olimpiai család számára, és feltett szándékunk, hogy újraélesszük ezt a szép hagyományt, amellyel egyben felhívjuk a lakosság figyelmét a sport és a testmozgás fontosságára. A mai nap folyamán országszerte több látványos eseménnyel és akcióval emlékezünk meg olimpiai bajnokainkról.”      

Az elnöki üdvözlőbeszéd után dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora lépett a mikrofon elé.

Streetballal és olimpiai bajnokokkal ünnepeltük az olimpiai világnapot a TF en 3

Örömmel fogadtuk a MOB megkeresését, hogy itt az egyetemen kívánja megünnepelni az olimpia világnapját – kezdte beszédét a rektor. – Ne felejtsük, 1894-ben Coubertin báró az atlétikai kongresszust a párizsi Sorbonne egyetemen tartotta, ami csak azért jutott eszembe, mert az ilyen jellegű megemlékezések legmegfelelőbb helyszíne valóban az egyetem. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemnek elengedhetetlen, hogy az olimpiai eszme áthassa a mindennapjait, a campus minden négyzetméterét. Bízom benne, hogy a régi épületünkben hamarosan felavathatjuk az olimpiai bajnokok nevét tartalmazó márványtáblát, amelyet hallgatóinknak nap mint nap látniuk kell. A MOB, TF és az államtitkárság alkotta háromszög nemcsak az olimpiai eszmét, hanem az ötkarikás versenyképességet is hatékonyan képviseli. Hiszem, hogy a magyar sport sikereit a TF sporttudományi hátterére építve kell megalapoznunk a jövőben.”

Streetballal és olimpiai bajnokokkal ünnepeltük az olimpiai világnapot a TF en 4

Ezt követően Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke mondott rövid beszédet, amelyben Coubertin báró mellett a TF alapítója, Klebelsberg Kuno tevékenyégét is méltatta. Mint ismert, az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter rengeteget tett a Trianon utáni nemzedékek felemelkedéséért, testi és lelki fejlődésükért.

A köszöntők után a TF tanárai és a MOB-csapat tagjai sportruhába öltöztek, és a parkolóban kialakított streetballpályára vonultak, ahol barátságos utcai kosárlabdatornára került sor.

Az egyetem rektorán kívül TF-mezben láthattuk pályára lépni dr. habil. Gál Andreát, Boros Zoltánt, dr. Dóczi Tamást, Béres Sándort és dr. Trzaskoma Lukaszt. A MOB csapat olimpiai bajnokokkal és érmesekkel – Fábián László, Fodor Rajmund, Gyulay Zsolt, Gyurta Dániel, Imre Géza, Kovács Antal, Schmidt Ádám, Szécsi Zoltán – a soraiban érkezett a megméretésre, míg Báder Márton korábbi válogatott kosaras ezúttal a háttérből figyelte a MOB-alakulat szereplését. A mini torna másik két résztvevője a Csanádi Árpád Sportiskola és a Bene Ferenc Általános Iskola volt, amelyek igyekeztek megnehezíteni a felnőttek dolgát. 

Nos, a csapatok remek hangulatú körmérkőzést vívtak egymással, és meglepődve tapasztaltuk, hogy a kosárlabdában kevésbé járatos korábbi úszó, öttusázó, vízilabdázó vagy éppen kajakos olimpikonok időnként tetszetős játékkal – hárompontos kosarakkal, ravasz átadásokkal – lepték meg a szép számú és lelkes közönséget. A történeti hűség kedvéért azért említsük meg: a villámtorna végén a TF állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, ám ezen a napon a sport és az olimpizmus volt az igazi nyertes.

fotó: Szalmás Péter (MOB)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!