Elkészült az OTDK hivatalos programfüzete!
2019. március 20.OTDK

Köszöntő - Tisztelt Hallgatók, Kollégák, Vendégek! Nagy szeretettel köszöntjük a XXXIV. Országos TDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekcióban előadó hallgatókat, munkájukat segítő kollégákat és az előadások iránt érdeklődőket a Testnevelési Egyetem megújuló kampuszán!

Elkészült a hivatalos programfüzet (borító)

A Tudományos Diákköri Konferencia, mint annak fóruma, ahol az egyetemi hallgatók mérlegre tehetik tudományos munkájukat, több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Alig hallhatunk olyan országról, ahol évről évre több száz egyetemi hallgató választja a mozgást tudományos kutatásának központi témájává és ismerteti rangos szakmai közönség előtt.

Az 1925-ben megalapított TF-nek is messze visszanyúló hagyományai vannak a TDK mozgalomban, ezért különösen nagy öröm, hogy az idei évben egyetemünk rendezheti az OTDK ezen szekcióját. A korábbi évekhez képest rekordszámú, százhuszonöt igen színvonalas pályamunka érkezett.

Az elmúlt évtizedekben, a Testnevelés- és Sporttudományi Szekcióban nemcsak az előadások száma növekedett, hanem a meghirdetett tagozatok száma is. A 2000-es évek elején csak hat tagozatban várták a jelentkezőket, míg az idei évben már 9 különböző témakört jelölhettek meg a hallgatók. Gyakorlati oldalon az oktatás és edzésmódszerek mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kap a mozgás és a sport szervezése, menedzselése mind a rekreációs-, mind az élsport szintjén, míg a biológiai oldalról egy-egy izom és/vagy izomcsoport funkcionális működésének tanulmányozása áll a központban. Mindezeken felül a testnevelés oktatása mellett kiemelkedő szerepet kap az egészséges életmód vizsgálata illetve a gyógytestnevelés és a mozgásterápia kutatása is.

Az egyre szélesebb körű kutatások alátámasztják, hogy a mozgás nemcsak fizikai, motoros aktívitás, hanem a minőségi életvitel meghatározó tényezője. Legyen szó teljesítmény-orientált sportról, rekreációs tevékenységről, vagy prevenciós – rehabilitációs terápiákról. Míg az egyéni mozgásformákban kiteljesednek az individuális igények, addig a csapatsportágakban a szociális kapcsolatok erősödnek, épülnek. Nem véletlen, hogy a 21. század technikailag fejlett világában egyre több országban kiemelten támogatják a rendszeres mozgást, amely nem mint egy alapvető fiziológiai szükséglet jelenik meg, hanem mint a jövő civilizációjának kulcsfontosságú eleme.

Ezúton kívánunk sok sikert, tapasztalatot és magas színvonalú konferenciát minden kedves résztvevőnek!

Prof. Dr. Koller Ákos ügyvezető elnök | Dr. Kovács Katalin ügyvezető társelnök

A teljes programfüzet >>>

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!