Maratonfutó bajnok és egyetemünk doktorandusza
2018. október 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az elmúlt hétvégén rendezték meg fővárosunkban a Spar Budapest Maratont, amelynek fő versenyének, a legendás, 42 195 méteres távnak 13 ezren vágtak neki. A hölgyeknél Szabó Tünde végzett az élen 2:47:40 órás eredménnyel, míg a férfiaknál Csere Gáspár, a Testnevelési Egyetem doktorjelöltje ért elsőként célba 2:20:08 óra futás végén.

„Elmaradtam a legjobb maratoni eredményemtől, az egyéni csúcsom ugyanis két óra tizenhat perc – mondta érdeklődésünkre Csere Gáspár, aki már elvégezte egyetemünkön a sportmenedzser MSc-t, s egy éve kezdte el a doktori képzést. – Igaz, ezúttal nem az időeredmény volt a legfontosabb számomra, hanem a győzelem, mert ez a verseny volt egyben az országos bajnokság. Félmaratoniban már van két országos elsőségem, maratoniban viszont ez volt az első, nagyon örülök, hogy sikerült elhódítanom a bajnoki címet.”

Maratonfutó bajnok és egyetemünk doktorandusza (Csere Gáspár)

A több mint negyven kilométeres távot nyolcadszor teljesítette, a félmaratonit pedig már több mint harmincszor – de vajon mi visz rá egy fiatalembert, hogy maratoni futónak álljon?

„Mindig is felnéztem édesapámra, aki bár nem sportolt versenyszerűen, többször lefutotta a maratont, rendkívüli módon inspirált – válaszolta Csere Gáspár. – Olyan családba születtem, ahol nem volt hagyománya a labdajátékoknak, sokat jártunk túrázni, kerékpározni, jószerével adta magát, hogy futónak álljak. Tinédzserként duatlonoztam, kerékpároztam, s időközben természetesen nagyon megszerettem a futást. Négy évvel ezelőtt kezdtem el készülni a maratonira, s az idén Berlinben megrendezett atlétikai Európa-bajnokságon sikerült a mezőny első felében végeznem.”

Világviszonylatban természetesen az afrikai futók uralják a maratoni távot, s Csere Gáspár reméli, hogy szűk két év múlva velük együtt állhat majd rajthoz a világ legnagyobb sporteseményén.

„Két évvel ezelőtt indulhattam a riói olimpián, óriási élmény volt, s mindent megteszek annak érdekében, hogy kétezerhúszban a tokiói ötkarikás játékokon is képviselhessem a magyar színeket maratoni futásban.”

Mi pedig kitartást és jó egészséget kívánunk neki célja eléréséhez!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!