Zenélő egyetem
2019. november 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Rengetegen fogadták el meghívásunkat, így mondhatjuk: Zajos sikert aratott hétfőn a Testnevelési Egyetem aulájában megrendezett zenés este dr. Pavlik Gábor moderálásával. Kovács Ágnes, Szilárdi Katalin, Lukács István, Pető József, Viszló István, valamint a zongorista Salgó Tamás előadásában Puccini Bohémélet című négyfelvonásos remekéből varázsoltak egy-egy összefüggő operarészletet a mintegy százötven érdeklődő legnagyobb örömére.

„Lehet, hogy voltak többen is, mert akik a recepción voltak, s meghallották az éneket, mind odaálltak a korláthoz, hogy megnézzék, mi zajlik éppen – mondta megkeresésünkre Pavlik Gábor tanár úr, akit éppen praktizálás közben faggattunk. – Nem gond, beszélhetünk, mert az egyik kezemmel kezelek, a másik fülemmel meg hallgatok.”

A Kemény Dénes vezette legendás vízilabda-válogatottunk csapatorvosa elmondta: társulatával többször fellépett már, s nem csupán a Testnevelési Egyetemen szokott előadni (évente általában háromszor-négyszer), ahol egyébként májusban a Don Carlost elevenítették meg.

Zenélő egyetem

De vajon honnan ez a rajongás a komolyzene iránt?

„Sohasem tanultam zenét, nem énekeltem és nem is játszottam semmilyen hangszeren, de tízévesen valósággal magukkal ragadtak az operafilmek dallamai – válaszolta dr. Pavlik Gábor. – Már akkor lelkesedtem a komolyzenéért. Tizenhárom-tizennégy évesen előfordult, hogy egyedül mentem az Operába.”

Az egyetemen 1984-ben (!) volt az első előadása.

„Az azt megelőző évben, 1983-ban az akkori rektor, Istvánffy Csaba ragyogó ötlete volt, hogy szervezzük a diákoknak olyan programokat, amelyek során nem csupán a tornatermet látják. Mivel tudta, hogy zeneőrült vagyok, nekem jutott a zenés rész összeállítása, és hát ez lett belőle.”

És tart már három és fél évtizede…

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!