Stratégiai együttműködést kötött a TF és a Magyar Diáksport Szövetség
2024. május 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szorosabbra fűzte kapcsolatát az iskolai testnevelés és diáksport területén működő két legfontosabb hazai intézmény, a TF és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).

A TF Napok hivatalos megnyitója előtt, a Dr. Koltai Jenő Sportközpont aulájában került sor a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

Az iskolai testnevelés és diáksport területén működő két legfontosabb oktatási intézmény és kutatásimplementációs szervezet együttműködésének célja, hogy a testnevelésoktatás-módszertani fejlesztések, ezáltal a testnevelő tanárok, sportszakemberek megfelelő felkészítését elősegítő képzések és továbbképzések minél magasabb színvonalúak legyenek.

A kooperáció hátterében továbbá a hazai testnevelőtanár-képzés minél magasabb szintű és gyakorlatorientált megvalósításának szándéka áll.

A megállapodás értelmében a felek együttműködnek a testnevelő tanárok, sportszakemberek megfelelő felkészítését biztosító képzések, továbbképzések minél jobb minőségű megvalósításában, a területen végzett tudományos kutatások, elemzések, intervenciók népszerűsítésében, szakmai kommunikációjában és – lehetőség szerint – közös megvalósításában.

Az együttműködési szerződést – amelynek létrejöttében jelentős szerepet vállalt dr. habil. Csányi Tamás, a Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszék vezetője – prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora és Balogh Gábor, az MDSZ elnöke látta el kézjegyével.

„Felismerve közös céljainkat és küldetéseinket, a felnövekvő generáció testi és szellemi jóllétének biztosítását, örömmel nézünk a közös munka elé” – fogalmazta meg Balogh Gábor MDSZ-elnök. – A megállapodás értelmében vállaljuk, hogy az MDSZ által gyakorlatban működő diáksportfejlesztések és programok – Aktív Iskola program, a Diákolimpia-, a NETFIT-mérések vagy a diáksportfesztiválok, Európai Diáksport Napja események – szakmai tapasztalatait előadások és a gyakorlati megvalósítás formájában átadjuk az egyetem hallgatóinak. Továbbá rendszeres lehetőséget teremtünk, hogy a hallgatók sportszakmai gyakorlatot szerezzenek az MDSZ diáksporteseményeinek szervezésében, illetve lebonyolításában, ezáltal megismerjék a szervezet és a diáksport rendszerének működését. Ezenkívül segítjük a diáksport területén készülő szakdolgozatok, diplomadolgozatok és tudományos diákköri munkák elkészítését is.”

Stratégiai együttműködést kötött a TF és a Magyar Diáksport Szövetség 1

A szerteágazó együttműködés értelmében a TF többek között népszerűsíti az MDSZ kiemelkedő szakmai programjait hallgatói, munkatársai és szakmai partnerei körében, és lehetővé teszi, hogy az MDSZ munkatársai bemutassák és – előadás vagy gyakorlat keretében – népszerűsítsék a szervezet programjait, a szövetség és a diáksport rendszerének működését a releváns képzésein.

A TF lehetőséget teremt arra is, hogy a szövetség bemutassa szakmai programjait és továbbképzéseit az egyetemhez kapcsolódó mentortanári hálózat számára, valamint – meghatározott feltételek mellett – nyitott arra, hogy az egyetem kampuszán helyszínt teremtsen az MDSZ pedagógus-továbbképzései, sportszakmai programjai számára.

„A két intézmény közötti, régóta zajló, gyümölcsöző együttműködést öntjük most hivatalos formába – kezdte köszöntőjét prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora. – Hozzá kell tennem, korábban nagy volt a rivalizálás a TF és az MDSZ között, de a sportban ez elfogadható. Mivel a két szervezet ugyanazt a pályát járja be, könnyű volt megtalálnunk az együttműködés kapcsolódási pontjait. Mostantól hivatalosan is együtt fogunk gondolkodni az óvodások, az egyetemisták és az idősebbek sportolásáról. Úgy vélem, hogy az együttműködés lehetővé teszi, hogy a TF oktatói és hallgatói is be tudjanak kapcsolódni az MDSZ projektjeibe. Nagyon fontos kiemelnünk, hogy az MDSZ mellénk állt abban is, hogy közösen végezzünk sporttudományos kutatásokat. Ami számunkra a legfontosabb, hogy úgy kerüljenek ki hallgatók az egyetemről, hogy közelebbről is megismerjék a szövetség munkáját, így a korábbi rivalizálás a két szervezet között a múlté lesz.”

Fotó: Vidor Gergő

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!