Lánclevelek

Küldd tovább mindenkinek?

Tegyük fel, hogy kapunk egy ilyesmi levelet: "Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz."

Az ezzel és a hasonszőrökkel kapcsolatos alapvető tudnivalók a következők:

  1. Függetlenül a tartalomtól, soha nem szabad továbbküldeni olyan emailt, amelyben az áll, hogy küldjük tovább (mindenkinek). És be is fejeztük a leckét, több szabály tulajdonképpen nincs, elég ha ezt az egy dolgot megjegyezzük. Az a nagyszerű benne, hogy itt nincs kivétel, egyszerűen nem létezik olyan körlevél, amelyet volna értelme továbbítani. De még ha volna is, akkor se tegyük, mert nem illik. Azért még két dolog a fenti konkrét példa kapcsán:
  2. Technikaliag nem lehetséges nyomonkövetni egy emailt.
  3. Nincs a Földön sem ember, sem cég, aki azért fizetne, mert valahol valaki továbbküld egy emailt.

Nagyon szépen kérünk mindenkit, hogy soha ne továbbítson a bolygó egyik állampolgára felé sem ilyen levelet, de a TEF belső levelezőlistájára (JAM) még annyira se! Ez a lépés maximum akkor lenne elfogadható, ha 100%-os bizonyossággal rendelkezne a feladó az üzenet valóságtartalmáról, azaz a lehető legnagyobb alapossággal utánanézne a dolognak. Ez persze időigényes dolog, míg a továbbküldés csak pár kattintás, nem csoda, hogy szinte mindig az utóbbi győz. Álljunk ellen a kísértésnek, ne küldjük tovább!

  • Alapfokú tananyag a témában >>>
  • Átverések, beugratások folyamatosan gyarapodó gyűjteménye >>>
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!