Hamar Pál az Országos Köznevelési Tanács új elnöke
2023. április 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. dr. Hamar Pált, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pedagógia Tanszékének tanárát, az MTA doktorát választották az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) új elnökévé. 

A szakember titkos voksolással, ellenszavazat nélkül lett az OKNT első embere. Mindezt a TF-hez is szorosan kötődő rangos elismerésként könyvelhetjük el. Az újjáalakult OKNT első ülésére 2023. március 22-én került sor a Belügyminisztérium Szalay utcai épületében. 

Hamar Pál először 2017-ben került be ebbe a nagy tekintélyű grémiumba, akkor mint a Testnevelési Egyetem delegáltja. 2023-ban a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének (MTTOE) elnökeként lett tagja a pedagógus civil szervezetek, a Nemzeti Pedagógus Kar, az MTA, a Magyar Művészeti Akadémia, a pedagógusképző felsőoktatási intézmények képviselőit, valamint a minisztériumi küldötteket tömörítő szervezetnek. A tanács a közneveléssel kapcsolatos döntések szakmai előkészítésében javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző országos szakmai testület.

Mint megtudtuk, Hamar Pál megválasztásakor a grémium több tagja is hangsúlyozta, elsősorban az OKNT-ben kifejtett eddigi munkája, illetve a szakterületen folytatott sokirányú tevékenysége és magas szintű szaktudása miatt tartják őt a legmegfelelőbbnek a tisztségre.

„Azt várják tőlem, hogy higgadtsággal és megfontoltsággal végezzem a munkámat. Nagy megtiszteltetés, de egyben nagy felelősség is ez számomra. Öt év hosszú idő, komoly kihívás elé nézek” – fogalmazott kellő szerénységgel.

A tanács új elnöke azt is elmondta, kinevezése miközben a TF jó hírét öregbíti, egyben a testnevelőtanár-társadalom elismerését is jelenti. 

Az OKNT első rendes ülése várhatóan május 17-én lesz, ahol Hamar Pál részletesen ismerteti a szervezet jövőbeni munkájával kapcsolatos elképzeléseit.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!