Meter Matters: Társfinanszírozási rendszerek az értelmi fogyatékossággal élők sportjában
2023. december 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Meter Matters Erasmus+ finanszírozású európai projekt megvalósítása újabb feladat elé állította a résztvevőket. A lehetséges társfinanszírozási rendszerek kidolgozásához szükséges indikátorok összegyűjtése érdekében fókuszcsoport-interjú készült, immáron sportszövetségi vezetők bevonásával.

A rendezvényen köszönthettük Lengyel Lajost, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökét, aki nyitóbeszédében kiemelte szövetség és a sportegyesületek, szövetségek együttműködésének fontosságát, melyben sohasem a „szánalom”, hanem a közös érdekek és az egymástól tanulás segítik a fejlődést.

A fókuszcsoportos vizsgálat lebonyolítása előtt dr. Perényi Szilvia, a TF Sportmenedzsment tanszékének docense bemutatta a résztvevőknek a Ljubljanai Egyetem által vezetett Meter Matters elnevezésű projektet és annak szakmai tartalmát. A kutatás célja az egyesített sport és a társfinanszírozási koncepció kidolgozása. A rövid módszertani bemutatás után elkezdődött a beszélgetés, a résztvevők beszámoltak a sportágaikban eddig megvalósult inkluzív törekvésekről, kihívásokat, esetleges megoldásokat mutattak be.

Az egyedi tervezésű  fókuszcsoportos vizsgálatban több nagy sportszövetség és sportegyesület képviselője vett részt, mint például a Berki Krisztián olimpiai bajnok, a Magyar Torna Szövetség sportigazgatója, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége főtitkára, Pitz András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatóhelyettese, Gubacsi Zsófia, a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub vezetője, dr. Jády György,  Magyar Speciális Olimpia Szövetség sport koordinátora és a Magyar Labdarúgó Szövetség fogyatékosokért felelős szurkolói koordinátora, Máté-Schwarcz Gergely, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportigazgatója, valamint Juhász József, judo szakágvezető, Magyar Judo Szövetség Fogyatékosügyi Bizottságának tagja.

A projekt partnereket Kárpáti Orsolya, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség nemzetközi igazgatója, dr. Farkas Judit, a TF kutató munkatársa és Lajtos Levente sportszervező szakos hallgató képviselte.

Az adatfelvétel alatt az értelmi fogyatékossággal és tanulási nehézséggel küzdők sportjának finanszírozási lehetőségeiről és azzal kapcsolatos tájékozottságról volt szó a különböző stakeholderek körében; valamint társfinanszírozási rendszerek alkalmazása esetén az elosztási indikátorok azonosítása volt a cél – mondta dr. Perényi Szilvia kutatásvezető.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a szövetségeknek ugyan nem feladatuk a fogyatékosok sportjának támogatása, de a szövetség a társadalmi felelősségvállalás keretein belül saját forrásaiból is szívesen különítene el pénzösszegeket, de ehhez a szabadon átcsoportosíthatóság elvének bevezetésére lenne szükségük. Eddig is támogatták a fogyatékosok sportját saját költségvetésből, de a fejlődéshez a finanszírozási rendszer lehetőségeinek bővítése szükséges.

Pitz András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatóhelyettese elmondta, hogy a kézilabda-szövetség évek óta működtet egy 6 csapatos bajnoki rendszert az értelmi fogyatékkal és tanulási nehézséggel küzdők részére, mely számukra igen fontos üzenet egy felelős civil sportszervezet működtetése kapcsán.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az inkluzív sportban az eredményesség nem érmekben, sokkal inkább a létszámban és a rendszerességben mutatkozik meg.

A projekt nemzetközi partnerségének következő feladata a finanszírozási és elosztási indikátorok rendszerbe foglalása és vitaanyagok előkészítése.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!