Egyetemi pingpongmeccs értelmi fogyatékossággal élő olimpikonokkal
2023. szeptember 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Speciális olimpiai aranyérmes magyar teniszezők ragadtak pingpongütőt a TF-en a"Különleges nevelési igényű sportolók" című kurzus keretében. 

Szeptember 18-án, hétfőn a BSc-képzés edző szakán, a harmadik évfolyamon a Pedagógia Tanszék indította "Különleges nevelési igényű sportolók" kurzus keretében az értelmi fogyatékossággal élő emberek sportja volt a középpontban.

A hallgatok kérésére értelmi fogyatékossággal élő speciális olimpikonokat hívtak vendégül, hogy interaktív beszélgetés keretében osszák meg tapasztalataikat a témáról.

Az értelmi fogyatékossággal élő sportolók legnagyobb világszervezete a Special Olympics, amely több mint 200 országban közel hatmillió értelmi fogyatékossággal élő embernek nyújt sportolási lehetőséget. A hazai szervezetnek – Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ, angolul: Special Olympics Hungary) – is több mint 2000 sportolója van.

A MSOSZ teniszszakág-vezetőjeként, valamint a Nemzetközi Speciális Olimpiai Szövetség (Special Olympics International) Európai teniszszakreferenseként Orbán-Sebestyén Katalin számos nemzetközi tornán és világjátékon vett részt, amelyen a magyar versenyzők mindig nagyon jól szerepeltek.

A legutóbbi, Berlinben idén rendezett világjátékokon már a szervezőbizottság tagjaként jutott fontos szerephez. Feladata, illetve küldetése az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok integrációja volt. Többek között ezért is látta fontosnak, hogy a TF-es hallgatók közvetlenül speciális olimpikonoktól ismerjék meg a sport e szegmensét.

A kurzus egyik vendége Sárosi Balázs teniszező volt, aki a 2019-ben Adu Dhabiban rendezett Speciális Olimpiai Játékokon nyert egyéniben aranyérmet, a másik pedig Kelemen Zsombor ugyancsak teniszező, aki a 2015-ös Los Angeles-i játékokon szerzett első helyet vegyes párosban.

Egyetemi pingpongmeccs értelmi fogyatékossággal élő olimpikonokkal 1

A TF-es hallgatók közvetlenül és nagy érdeklődéssel tettek fel kérdéseket a két, szereplésben is nagyon profi teniszezőnek, akik örömmel válaszoltak a legkülönlegesebbekre is. A beszélgetés végül sportolásba torkollott, mivel a hallgatók az óra végén kihívták őket egy páros asztalitenisz-mérkőzésre a TF aulájában.

A kurzus több óráján is lesznek vendégelőadók, hiszen a fogyatékossággal élő emberek sportjának bemutatása a sportolók és szakemberek bevonásával valósítható meg a leghatékonyabban.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!