Sportinno: sztárparádé a NEKA-n
2023. szeptember 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Többek között Chema Rodriguezzel és Golovin Vlagyimirral találkozhat, aki a VI. Sport és Innováció Konferencia keretében október 4-én ellátogat a Nemzeti Kézilabda Akadémiára, Balatonboglárra.

Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket október 4-én, szerdán a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) a VI. Sport és Innováció Konferencia első napján, amelyet Balatonbogláron tartanak.

Az egész napos rendezvényen kitűnő szakemberekkel találkozhatunk: a NEKA és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös rendezvényére ellátogat ugyanis Chema Rodriguez, a magyar férfi felnőtt kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Golovin Vlagyimir, a magyar női felnőtt kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is, de junior-válogatottjaink kapitányai, Sótonyi László és Szilágyi Zoltán is elfogadták a meghívást.

A program másik különlegessége, hogy nemcsak a kézilabda kerül terítékre, hanem más sportágak, így a labdarúgás, a tenisz és a torna is.

„Mindez a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia közötti, több éve tartó gyümölcsöző együttműködésnek köszönhető – árulta el Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője. – Minden előadónk örömmel vállalta a felkérést, nemcsak kézilabdában, hanem más sportágakban is. Egyetlen szakembert vagy előadást sem szeretnék kiemelni, mindegyik rendkívül izgalmasnak és érdekesnek ígérkezik.” 

Mocsai Tamás érdeklődésünkre elmondta, a NEKA „több fronton” is innovatív módszereket használ: edzésmódszertanban, az akadémisták korosztályspecifikus képzésében, az edzői stábok munkájában, valamint abban, hogy az akadémia szakemberei komoly sporttudományos háttérrel, multidiszciplináris megközelítést alkalmazva dolgoznak a sikerért.

Lássuk be, ennek látható eredménye is van: elég, ha csak a NEKA korosztályos csapatainak az akadémia fennállása óta elért 30 bajnoki címére vagy az NB I-es felnőttegyüttesek szereplésére gondolunk.

„Férficsapatunk – amely még mindig rendlívül fiatal – immáron a harmadik idényét tölti a legjobbak között, és kijelenthetjük, hogy stabil középcsapattá vált. Legfőbb célunk, hogy átmenetet biztosítsunk az utánpótláskorból a felnőttkorba, és játéklehetőséget teremtsünk tehetséges magyar fiataloknak, ami sikerült. Ez tulajdonképpen a NEKA küldetése. Női keretünk még a férfinál is fiatalabb, a csapat játékosainak átlagéletkora alig haladja meg a tizennyolc évet. Fő célkitűzésünk, hogy a lányok hasznos tapasztalatokat szerezzenek az NB I-ben, és hogy tehetségeink megfelelően fejlődjenek.”

Visszatérve a konferenciára és annak fő témájára, felvetődik, vajon miért Mocsai Lajos a honi kézilabda eddigi utolsó sikeres magyar edzője, aki nemzetközi szinten is bizonyítani tudott.     

„Édesapám rendkívüli karizmatikus és szakmailag felkészült szakember volt, és ezt nemcsak itthon, több klubcsapat, illetve a felnőttválogatottak élén, hanem a világ legerősebb férfi kézilabda-bajnokságában, a Bundesligában is bizonyította. Azzal vált igazán hitelessé a honi szakma szemében, hogy Németországban vállalt munkát, és vállalta az ezzel járó kihívásokat is. Nagyon szeretném, ha hamarosan egyre több magyar fiatal edző jutna itthon szerephez, és hasonló karriert futna be.”

Mint azt korábban megírtuk, a sport innovációit felvonultató sporttudományos konferencia idén is a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös rendezvénye lesz.

Október 4-én a NEKA Balatonbogláron látja vendégül a résztvevőket, majd október 5-én és 6-án a TF-en folytatódik a Sportinno.

A rendezvény – amelynek fő témája „Az edzők képzésének innovatív módszerei” – kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), amelynek elnöke, az esemény fővédnöki tisztét az olimpiai bajnok Gyulay Zsolt tölti be.

Itt érhető el az esemény programtervezete, és itt lehet regisztrálni.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!