Eltávozott közülünk Eckschmiedt Sándor, a kőkemény, megalkuvást nem tűrő szikla (1938-2023)
2023. augusztus 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szalma László, a TF atlétikai tanszékének oktatója emlékezik meg a napokban elhunyt Eckschmiedt Sándorról, egyetemünk egykori hallgatójáról és tanáráról.

Sanyi bácsira ez a megállapítás – mind versenyzői pályafutására, mind oktatói munkásságára is – jellemző volt. Nagyon nehezen viselte az igazságtalanságot, és mindenkivel, de legfőképpen saját magával szemben maximalista volt. Sokszor került konfliktusba feletteseivel. Nehezen lehetett meggyőzni, a vélt vagy valós igazát tűzön-vízen keresztül akarta vinni.

Sikeres versenyzői pályafutása után Koltai Jenő bácsi invitálására jött a Testnevelési Főiskolára oktatni, kutatni.

Személyesen TF-es hallgatóként ismertem meg, amikor diszkoszvetésről tartott előadást az évfolyamunknak. Amikor kitárta a technika ismertetéséhez szükséges karjait – hatalmas termete okán –, az első két sor igencsak behúzta a nyakát. Később már kollégaként kerültem kicsit közelebb hozzá. Ha „szakmáztunk”, szinte lehetetlen volt meggyőzni. Az ő javaslatára szakosodott az atlétika tanszék oktatói gárdája, ami azt jelentette, hogy azt a szakágat oktattuk, amelyben versenyzői múltunk is volt. Ez sajnos ma már kivitelezhetetlen. Sokat dolgozott a kalapácsvetés szabályainak megváltoztatásán, mert féltette a versenyszám jövőjét. Többéves kísérletezés és azok publikálása után sem sikerült véghez vinnie a gerelyhajítás szabályváltoztatásához hasonló elképzelését. Pedig az élet őt igazolta.

Eltávozott közülünk Eckschmiedt Sándor a kőkemény megalkuvást nem tűrő szikla 1938 2023 2

A hallgatókkal szemben nagyon szigorú volt, nem tűrte a linkséget. Elméletben és gyakorlatban is megkövetelte a TF színvonalához szükséges nívót. Nemcsak a teljesítmény, hanem annak a dobómozgásnak tökéletes végrehajtása is követelmény volt nála. A dobások koordinációs mintáját mindenkinek meg kellett tanulnia. Volt olyan hallgató, aki csak sokadszorra, karácsony másnapján tudott sikeres gyakorlatot bemutatni. Egyes hallgatók tanulmányaik alatt szidták a szigorát, de mikor évekkel a végzés után visszajöttek az alma materbe, Sanyi bácsit keresték, hogyléte felől érdeklődtek, és szeretettel beszéltek róla. Kollégiumi igazgatóként is rendet, fegyelmet tartott, nem minden nebuló megelégedésére – ezek persze az úgynevezett „szalon TF-esek” voltak. Sok szülő küldött neki köszönőlevelet.

Nyugdíjba vonulása után is aktív volt. A gyakorlati órák mellett az erőfejlesztés elméletével foglakozott. A tanszék a mai napig is alkalmazza számos ötletét.

Kortársaival és a fiatalokkal is megtalálta a közös hangot: rendszeres összejöveteleket tartott otthonában, ahol mindenkit szívesen látott. A tanszéki tagoktól kezdve a híres dobó szekción át egészen a kollégiumi hallgatókig mindenkit szeretettel hívott és várt. A kőkemény szikla ilyenkor teljesen meglágyult.

Mi, tanítványai és kollégái szeretettel emlékezünk rá, és megőrizzük emlékezetünkben.

„Mert elfut a víz, de a kő marad!”
W.A.

Isten veled, Sanyi bácsi!

Szalma László

Eltávozott közülünk Eckschmiedt Sándor a kőkemény megalkuvást nem tűrő szikla 1938 2023 3

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!