Sikeres orvosi csapatmunka az Európa-liga-döntőn
2023. június 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Szelid Zsolt, a Sportélettani Kutató Központ egyetemi docense vezette az UEFA orvosi csapatát a budapesti Puskás Arénában megrendezett Sevilla–AS Roma labdarúgó Európa-liga-döntőn, és érdeklődésünkre elárulta, körülbelül hány sérüléshez riasztották a mentősöket a mérkőzés idején.

Május 31-én, szerdán kiemelt nemzetközi sporteseménynek adott otthont a budapesti Puskás Aréna: aznap rendezték a labdarúgó Európa-liga döntőjét, amelyben a spanyol Sevilla – összesen 147 játék perc után! – tizenegyesekkel legyőzte az olasz AS Romát. A mérkőzésen fontos feladatot látott el dr. Szelid Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kardiológusa, a Sportélettani Kutató Központ egyetemi docense, ő vezette ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) orvosi csapatát chief medical officerként.

Több mint öt éve, 2017 óta tagja az UEFA orvosi bizottságának, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) orvosi bizottságát pedig három éve vezeti.

NYON, SWITZERLAND - NOVEMBER 15:  UEFA Medical Committee Chairman D'Hooghe welcomes new member Zsolt Szelid with a pin during the UEFA Medical Committee meeting at the UEFA headquarters, the House of European Football on November 15, 2017 in Nyon, Switzerland. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

„Igazi csapatmunka volt az Európa-liga-döntő – mondta érdeklődésünkre Szelid Zsolt, aki a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein is irányította az UEFA orvosi stábját. – A munka dandárját a mentős kollégák végezték el. A döntőn Maár Csaba volt a pályaorvos, szerencsére nem volt szükség arra, hogy a játéktérre szaladjon, még ha egy-két labdarúgó meg is próbálta súlyosnak láttatni sérülését… A mentős csapatot Engelbrecht Imre vezette, az operatív vezetésért pedig Jóvér György felelt. Alaposan megszervezett munkánkban körülbelül százötven mentős kolléga dolgozott a Puskás Arénában.”

Szelid Zsolt elmondta: a csaknem hetvenezer néző befogadására alkalmas stadionban tökéletes helyen lett alakították ki az úgynevezett kontrollszobát, ahonnan szó szerint mindent látnak az orvosi stáb megbízott munkatársai, s ha bármi probléma adódik, azonnal szólnak a megfelelő mentős csapatnak.

A TF kardiológusától megkérdeztük: ilyen sporteseményen hozzátartozik-e munkájukhoz a nézőtér felügyelete, mire visszakérdezett, hogy a televíziós közvetítés alkalmával láttunk-e akár csak egy esetet is a lelátón.

„Nem látott egyet sem, ugye? Persze, mert a kollégák olyan gyorsan és hatékonyan végezték a munkájukat, hogy a kameráknak idejük sem volt arra, hogy a számos nézőtéri sérülést mutassák. Pedig a Sevilla–Roma mérkőzésen száznál is több esethez riasztottak minket kisebb-nagyobb sérülések ellátásához” – árulta el Szelid Zsolt.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!