Váljon a TF is Healthy Campusszá!
2023. március 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Megkezdte a munkát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) annak érdekében, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által kidolgozott Healthy Campus programban minél magasabb szintű minősítést érjen el.

A Healthy Campus program célja, hogy egészséges életvezetést támogató egyetemi környezetet alakítson ki, ezzel elősegítve a teljes hallgatói-dolgozói közösség egészségének és jóllétének javítását. A globális program a világ összes felsőoktatási intézményének szól, és egy konkrétan meghatározott, kétéves periódust ölel fel. Ebben az időszakban egy kilenc lépésből álló követelményrendszert követve érkezik el az egyetem a végső értékeléshez, amelynek alapján elnyerheti az általa elért fokozatot és minősítést. A TF célja, hogy 2025-re, az intézmény százéves jubileumára a legmagasabb, platina minősítése legyen.

Ennek eléréséhez intenzív munka kezdődött az elmúlt időszakban. Első lépésként megalakult a projektet menedzselő csapat, amelynek tagja dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes, dr. Lacza Gyöngyvér a Rekreáció Tanszék vezetője, továbbá dr. habil. Gál Andrea, a Társadalmi Kapcsolatok Iroda vezetője. Munkájuk támogatására felkértek egy egyetemi szakértőkből álló belső csapatot, hogy az egyes témakörökben a lehető legmagasabb szakmai színvonalon tudjunk előrelépni.

A minősítés hét fő pillérhez kapcsolódó, összesen 100, részletesen kidolgozott kritériumelemből tevődik össze:

  1. Healthy Campus menedzsment (33 kritérium)
  2. Fizikai aktivitás és sport (33 kritérium)
  3. Táplálkozás (8 kritérium)
  4. Betegségmegelőzés (7 kritérium)
  5. Mentális és szociális egészség (8 kritérium)
  6. Kockázati magatartás (5 kritérium)
  7. Környezet, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás (6 kritérium)

Elkészült, és több mint 1900 hallgató töltötte ki azt a sportolással, szabadidő-eltöltéssel, valamint egészségtudatossággal kapcsolatos kérdőívet, amelynek segítségével a következő lépésben feltérképezik az egyetemi munkavállalók egészség-magatartását és az ehhez kapcsolódó feltételrendszert. A felmérések eredményei alapozzák meg a program további stratégiai irányelveit, és jelölik ki azokat a beavatkozási pontokat, amelyeken változtatni kell a legjobb minősítés elérése érdekében.

Kérünk minden egyetemi polgárt, hogy figyelje az egyetem honlapját, valamint a közösségimédia-felületeit, ahol folyamatosan beszámolunk a projekt előrehaladásáról és aktualitásairól. Terveink szerint már a tavaszi félévtől számos, a hallgatók és dolgozók egészségesebb életvezetését támogató programot szeretnénk elindítani.

Tegyünk együtt azért, hogy a TF is Healthy Campusszá váljon!

Váljon a TF is Healthy Campusszá!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!