Sportlétesítmény-látogatáson vettek részt a másodéves sportmenedzser szakos hallgatók
2021. december 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Azt szokták mondani, gyakorlat teszi a mestert. Ebben a Testnevelési Egyetem oktatói és hallgatói közössége különösen hisz, ezért is valósulhatott meg Magyarország ikonikus sportlétesítményeinek látogatása a Sportmenedzsment Tanszék két oktatója, Dr. Perényi Szilvia és Dolnegó Bálint szervezésének köszönhetően.

Sportlétesítmény látogatáson vettek részt a másodéves sportmenedzser szakos hallgatók (Puskás Aréna)

fotó: Wikipédia

Tagadhatatlan, vannak olyan világesemények a sportban, amelyeknek vadonatúj aréna dukál. A világ egyik legmodernebb és legprofesszionálisabb úszócsarnoka, a Duna Aréna ilyen létesítmény, amelyet a 2017-es FINA világbajnokságra építettek.

Sportszakemberként, főként sportvezetőként elsődleges fontosságú egy-egy esemény helyszínének részletes ismerete a bejárattól kezdve az utolsó letett alapkőig, hiszen ennek segítségével tudunk magas színvonalú, felejthetetlen élményt biztosítani nézők és látogatók több tízezreinek úgy, mint a 2017-es vizes vb alkalmával tették a szervezők.

A Nemzeti Sportközpontok – amely az Olimpiai Központok és legnagyobb sportlétesítmények üzemeltetési feladataiért felelős szervezet – munkatársainak köszönhetően back stage-túra keretein belül bevezettek minket az aréna életének kulisszái mögé, és immár testközelből is megismerhettük a Duna ékkövének mindennapi működését.

Az aréna hosszú távú működésének titka az NSK munkatársainak napi szintű lelkiismeretes munkáján alapszik. A mi feladatunk pedig a jövőben az lesz, hogy minél magasabb szinten biztosítsuk ezen építészeti remekművek kihasználtságát.

Leendő sportszakemberként tisztában vagyunk a marketing és a PR tevékenységek fontosságával egy sportlétesítmény „eladhatósága” szempontjából, de mindenekelőtt fel kell ismernünk a létesítményünk valóságos értékeit és szembe kell néznünk a fejlesztendő területekkel, valamint a még ki nem használt lehetőségekkel, amelyeket magában hordoz. Az NSK újabb stadiontúrára hívott meg minket a Budapesti Olimpiai Központ üzemeltetése alatt álló Puskás Arénába. Belépve az egyedülálló létesítmény falai közé, mint leendő sportszakember megtisztelő volt, ezen felül olyan fontos tudásanyagot sajátíthattunk el az ott eltöltött időben, amelyről úgy gondoljuk, a tanórákon semmiképpen sem pótolható. Az épület látogatása során olyan fontos információkat hallhattunk, amelyeket beépítve tudásunkba a jövőbeli munkánk során hasznos lehet. Izgalmas tapasztalat volt számunkra szakmai szemszögből megtekinteni a Puskás Aréna külső és belső épületszerkezetét és üzemeltetését, hiszen nézőként nem tudjuk felmérni, milyen háttérmunkák zajlanak egy-egy létesítmény napi működtetési folyamataiban és a különböző szintű események megvalósítása során.

Mindkét alkalom hasznos volt csoportunk számára. Bízunk abban, hogy a jövőben további lehetőségek nyílnak hasonló együttműködések alkalmával, hogy az egyetemen végzett leendő sportvezetők minél több világszintű sportlétesítmény működését megismerhessék, és a felhalmozott tudást a jövőben végzendő munkájuk során kamatoztatni tudják.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!