Filmbemutató a Testnevelési Egyetemen!
2017. február 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Március 7-én mutatják be a Testnevelési Egyetemen a tavalyi 1956-os emléktúráról készített oktatófilmet, Ruszthi Zsolt Nem hősök akartunk lenni, csak bátrak című alkotását. Ennek kapcsán beszélgettünk a 42 esztendős rendezővel.

Filmbemutató a Testnevelési Egyetemen (Ruszthi Zsolt)

Róma, 2016: az 56-os film rendezője, Ruszthi Zsolt önarcképe, szelfije a Szent Péter-bazilika előtt

 „Idehaza és Rómában egy időben szervezték az ötvenhatos emléktúrát, s Olaszországból a híres képzőművész, Hervé-Lóránth Ervin hívott fel, hogy van ez az esemény, a TF-től pedig a rekor úr, Mocsai Lajos kérésére Heintz Bernadett keresett meg, hogy van-e időm és kedvem filmet készíteni az emléktúráról. Örömmel mondtam igent, nagyszerű élmény volt az olaszországi forgatás” – árulta el érdeklődésünkre Ruszthi Zsolt.

A film egyik különlegessége maga a hangulat, Ruszthi Zsolt igyekezett személyes történeteken keresztül bemutatni az 1956-os eseményeket, az alkotás címét is az egyik ötvenhatos tanú beszámolójából kölcsönözte.

„Fiatalok is szerepelnek a filmben, amelyre sokkal inkább a derű jellemző, mint a ború. Volt, hogy hatvan-hetven kilométert kerékpároztak az élettel teli, vidám fiatalok, egy-egy fárasztó nap után nem is lett volna célszerű szomorú témákat boncolgatni. Ami pedig a sztorikat illeti, számos érdekességet tudhattunk meg a korábbi TF-hallgatóktól, akik átélték ötvenhat borzalmait. Mi, a fiatalabb korosztály képviselői szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nem kellett átélnünk a háborúkat, tőlem egyébként is távol áll bármiféle agresszió” – mondta a rokonszenves rendező.

Ne feledjük tehát: Nem hősök akartunk lenni, csak bátrak, március 7., Testnevelési Egyetem!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!