Éremhalmozó mestertanár
2017. február 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Újabb éremmel gazdagodott Jókay Zoltán, a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékének mestertanára: a Vasas Óbuda női röplabdacsapatának edzőjeként ezüstöt szerzett a Magyar Kupában. A finálét pénteken Érden a Békéscsaba ellen vívta a Jókay-csapat, amely 3:0-ra alulmaradt riválisával szemben. Ennek apropóján beszélgettünk a 49 esztendős szakemberrel.

Éremhalmozó mestertanár (Jókay Zoltán interjú)

Tulajdonképpen visszajáró vendége a Magyar Kupa-döntőnek, 2005 óta mindössze egyszer, 2011-ben nem jutott el a címmérkőzésig. Nagyon csalódott az idei döntő elvesztése miatt?

Erősebb csapat a Békéscsaba, érvényesült a papírforma, a harmadik játszmát azonban nagyon csúnyán elbuktuk, igazából emiatt vagyok csalódott. Szerettünk volna jól játszani, sajnos ez csak a második szettben sikerült. A Vasas edzőjeként ez a negyedik kupaezüstöm, aranyból pedig nyolc van.

Hallgatói szoktak érdeklődni egy-egy mérkőzése után?

Elsősorban a szakedzői hallgatók, velük időnként hosszabban is elemezzük a meccseket.

A Vasas Óbudához hasonlóan a TFSE női röplabda-csapata is a legmagasabb osztályban, az NB I-ben szerepel idehaza. A TF tanáraként furcsa lehet egyetemünk csapata ellen felkészíteni a Vasast, amikor összekerülnek az élvonalban.

Megszoktam már a kialakult helyzetet, hisz mégiscsak több mint egy évtizede vagyok a Vasasnál. Mindenesetre tényleg érdekes, hogy ahol napközben órákat tartok, ott máskor meccsen vagyok ellenfélként.

Gondolkodott esetleg azon, hogy szerepet vállaljon a TFSE együttesénél?

Jelenleg nem időszerű a kérdés. Mindamellett voltam már a TFSE edzője, amikor ugyanis 1996-ban elkezdtem tanítani a TF-en, átvettem a csapat irányítását, és az NB II-es bajnokságot megnyerve fel is jutottunk az élvonalba.

Több évtizednyi aszályos időszakot követően női röplabda-válogatottunk egymás után két Európa-bajnokságra is kijutott. Tapasztalata szerint beindultak ennek hatására kedvező folyamatok a sportágban?

Női vonalon határozottan, a férfiaknál sajnos várni kell még az efféle robbanásra. Úgy tudom, jó esély mutatkozik arra, hogy a röplabda az idén bekerül a TAO-sportágak közé, márpedig ha ez megtörténik, minden téren jelentős változás várható a sportágban. Egyebek mellett az edzőképzés is még inkább fókuszba kerülhet, ami rendkívül fontos a röplabda jövőjének szempontjából.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!