A TF Hőse-díjat kap a busztragédia hős tanára
2017. február 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Díjat alapít a Testnevelési Egyetem. A csütörtöki szenátusi ülésen Mocsai Lajos rektor úr és Dosek Ágoston kezdeményezésére az egyetem szenátusa elfogadta, hogy a példaértékű emberi cselekedetek méltatására díjat alapítson a Testnevelési Egyetem: a TF Hőse-díjat. Ennek kapcsán beszélgettünk Mocsai Lajossal.

„Sajnos több tragikus és hősies cselekmény, esemény sarkallt arra bennünket, hogy megalapítsuk a TF Hőse-díjat. Még tavaly, az 1956-os emléktúra kapcsán megismert emberi történetek – amelyről most március 7-án mutatjuk be oktatófilmünket – sarkalltak minket elsőként a díj létrehozására. Az abban szereplő korábbi TF-tanárok, illetve diákok őszinte vallomásaiból mindannyiunk számára kiderült, hogy micsoda hősök voltak közülük sokan. Számos itt dolgozó, itt tanuló ember érintett az 1956-os időszak eseményeiben: volt, aki itt az Alkotás utcában kézzel próbálta megállítani a tankokat. Ma már tudjuk, hogy közülük sokan mennyit szenvedtek az orosz elnyomás idején. Vannak a Gulágra elhurcolt kollégák, akik közül nem mindenki tért vissza, de az 56-os forradalom időszakának tanári karából sokan eltűntek vagy később nem engedték tanítani őket. Mivel az idő sajnos telik, amíg lehet, meg kellett szólaltatni ezeket az embereket, kollégákat és példaként kell állítani őket a maiak elé. A TF Hőse-díj ezért is fontos, hogy a komoly cselekedeteket meg tudjuk őrizni emlékezetünkben.” – mondta a TF rektora.

Szomorú aktualitása a TF Hőse-díj alapításának a januári veronai busztragédia, amelyben szintén érintett volt a Testnevelési Egyetem egyik korábbi hallgatója. A diákcsoportot kísérő egyik testnevelő tanár több diákot mentett meg, amikor visszament az égő buszba, és segítette kimenekülni őket. Ő túlélte a balesetet, de súlyos égési sérülésekkel azóta is kórházban ápolják.

„Ki ne tudná, hogy Vígh György, a Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára a saját életét kockáztatva hat gyereket, illetve sportolót mentett ki a lángok közül, a saját két gyermekét azonban nem tudta megmenteni. Vígh György évfolyamtársam volt a TF-en, együtt végeztünk 1978-ban, remek atléta volt, később pedig testnevelő tanár lett. Remélem, minél hamarabb felépül, meggyógyul. A szenátus által már elfogadott TF Hőse-díjat első alkalommal neki szeretnénk átadni” – zárta mondandóját Mocsai Lajos.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!