Minden nap nevelni
2017. június 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A testnevelő tanárképzés együtt él a Testnevelési Egyetemmel, hiszen az intézmény 1925-ös megalapítását követően egy ideig edzőként, vagy testnevelő tanárként diplomáztak a fiatalok. Nos, egyetemünk a mai napig képzi a testnevelőket, jelentős hangsúlyt fektetve arra, hogy a lehető legjobb tanárokká avanzsáljanak.

Minden nap nevelni (Makszin Ágnes)

Mondhatjuk, hogy fő profilként képez testnevelő tanárokat a TF, ami talán néha háttérbe szorul, amikor a Testnevelési Egyetemről beszélünk, mivel rengeteg olimpiai bajnok, világbajnok vagy éppen edzőnagyság járt és jár ma is a TF-re.

A kérdés adott: mitől lesz jó egy testnevelő tanár? Ezúttal azonban erről egy a fiatal oktató generációhoz tartozó tanárt, a TF-en 1995-ben végző Csordás-Makszin Ágnest, a Tanárképző Intézet Pedagógia és Módszertani Tanszékének egyetemi tanársegédjét kérdezzük. A korábbi atléta édesapja, Dr. Makszin Imre egyetemi docens már nyugdíjasként, negyven éve oktat egyetemünkön, így TF-es család tagjaként a kérdésre való rálátása Makszin Ágnesnek talán nagyobb, mint alaphelyzetben. De visszatérve az említett kérdésre, mitől is lesz jó egy testnevelő tanár?

„Véleményem szerint elsősorban a sport szeretete – ez a legfontosabb –, megfelelő gyakorlati tudás, szakmai ismeret és a pedagógiai érzék is számít. Egy olyan lelkialkat is szükséges, amely által a testkultúra értékeit a tanár át tudja adni és meg tudja szerettetni a gyerekekkel – válaszolta érdeklődésünkre Csordás-Makszin Ágnes. – A pedagógiai érzéket azért tartom fontosnak, mert a gyerekeknek manapság több joguk van, mint kötelességük, mindeközben a pedagógusoknak csökkent az eszköztáruk a tekintélyszerzésre.”

Néhány évvel ezelőtt a sport iránt bevallottan elkötelezett magyar kormány bevezette a mindennapos testnevelést, ami egyrészt jótékony hatással lehet a cseperedő ifjak egészségére, másfelől még több testnevelő tanár helyezkedhet el a pályán. Több testnevelő tanárra van szükség, így a TF-en szerzett diploma értéke is megnőtt.

„Való igaz, hogy megnőtt a kereslet a testnevelő tanárok iránt – folytatta Csordás-Makszin Ágnes. – És egyúttal a felelősségük is még nagyobb lett, hiszen a mindennapos testnevelés bevezetése révén ők naponta találkoznak a diákokkal, vagyis a lehető legszorosabban kísérik végig őket az iskolai évek során.”

És, ugye, nagyon nem mindegy, hogy a testnevelők mit és hogyan adnak át a diákoknak az együtt töltött időszakban. Ahogy a hallgatók értékelése sem másodlagos egy-egy oktatóról.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!