Megbirkózni a feladattal
2017. augusztus 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Újabb kihívást talált életében Ritter Árpád. Korábbi kiváló szabadfogású birkózónk felvételt nyert a Testnevelési Egyetem szakedzői képzésére. Persze nem a nulláról indul, elvégre kétszeres Európa-bajnok, háromszoros olimpikon sportolóról beszélünk, aki jelenleg másodedző a felnőtteknél, valamint vezetőedző az U23-as válogatottnál.

„Jó egy évtizeddel ezelőtt elvégeztem a kétéves edzőit a TF-en, de mivel szeretném bővíteni a tudásomat, jelentkeztem most a szakedzőire – mondta megkeresésünkre a 42 esztendős sportember. – Harminc éve élek a sportágban, jelentős tapasztalattal vagyok felvértezve, mindamellett a tudás mindig szélesíthető, ezért is jelentkeztem a TF-re.”

Harminc év… Ennyi ideje él tehát a birkózásnak Ritter Árpád, márpedig aki így tesz, annak legalábbis megszállottnak kell lennie.

„Amikor harminchárom évesen abbahagytam a versenyszerű birkózást, azt gondoltam, a civil élet teljesen kitölti mindennapjaimat – folytatta Európa-bajnok sportolónk. – Aztán eltelt egy kis idő, és valósággal visszaszívott a birkózás, a jelek szerint nem tudok elszakadni tőle.”

Talán nem is baj, mert mint mondja, jelenleg hullámzó a sportág népszerűsége a fiataloknál, sokat kell tenni azért, hogy a gyerekek a birkózást válasszák.

„Emlékszem, én hétévesen egyedül jártam edzésekre, semmi gond sem volt ezzel, manapság pedig tizenéves gyerekeket kísérgetnek a szülők - én is -, akiknek sok esetben nincs is elég idejük. Toborozni kell, járni az iskolákat, vagy ha úgy tetszik, az iskolába kell elvinni az edzéseket, hogy a gyerekek láthassák és megszeressék ezt a szép sportágat” – hangsúlyozta Ritter Árpád.

Megbirkózni a feladattal Ritter Árpád

Stílszerűen kifejezve: Ritter Árpádnak ezzel a feladattal is meg kell birkóznia.

Noha a övetkező, tokiói olimpiáig (2020) még sok idő van hátra, megkérdeztük, lát-e esélyt magyar éremszerzésre szabadfogásban.

„Szabadfogásban rendkívül nehéz éremközelbe kerülni, de igen, látok rá esélyt, hogy sikerül. Veréb István és Ligeti Dániel is ragyogó versenyző, nagyon szorítok nekik is, hogy Tokióban jó eredményt érjenek el."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!