Vívó remeklés: Kreiss és Márton aranyérmes az Universiadén
2017. augusztus 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A vívók változatlanul magasan tartják a zászlót, Szatmári András (BGE) győzelmét követően kedden egy arany és egy ezüstérmet ünnepelhetett a magyar delegáció a Taipeiben zajló 29. nyári Universiadén.

A női tőrben Kreiss Fanni a nap végére már megállíthatatlan volt, szinte kénye kedve szerint szórta a találatokat, s az UTE 28 éves vívónője aranyéremmel zárta a versenyt. Az édesapa-edző Kreiss Gábor tanítványa a nap legkeményebb meccsét a francia Jubenot ellen vívta és akkor 15-14-re nyert. Ettől kezdve csak úgy szárnyalt az elődöntőben (az olasz Monaco ellen 15-10) és a döntőben, ahol az orosz Alborovát lépte le jelentős, nyolc találatos különbséggel, úgy, hogy az orosz lány egyetlen sikerélménye még 1-1-nél volt (15-7). Az antwerpeni egyetemen végzett Kreiss Fanni: "ahogy reggel kezdődtek a dolgok, mindent gondoltam volna, csak azt nem, hogy nekem majd még dolgom lehet az esti eredményhirdetésnél. Aztán ahogy haladtunk előre mind jobban belemelegedtem és szerencsére fordult a kocka."

Végeredmény: 1. Kreiss Fanni 2. Alborova (orosz), 3. Abdrakmanova (orosz) és Monaco (olasz)

Vívó remeklés Kreiss és Márton aranyérmes az Universiadén

Bányai Zsombor (SZIE) a Vasas 20 éves párbajtőrözője az U23-as Eb-érme után ismét dobogós helyet szerzett világversenyen. Az éremért a csapatban világbajnoki aranyérmes kárpátaljai ukrán Hereyt verte 15:11-re, míg az elődöntőben a japán Jamadát 13:11-re. A döntőben Bányainak, aki a Szent István Egyetem hallgatója, sajnos nem sikerült valóra váltania az álmát az orosz Bida ellen, akit mint mondta "túlságosan későn ismert csak ki" (a végeredmény 11:15). A verseny után Halla Péter tanítványa elmondta, hogy egy nappal korábban hosszan tartó, erős rosszullét vett erőt rajta, még az indulását is fontolgatta emiatt.

Végeredmény: 1. Bida (orosz), 2. Bányai Zsombor, 3. Jamada (japán) és Broniszewski (lengyel)

A férfi párbajtőrben Siklósi Gergely (ELTE) és Berta Dániel (PTE) egyaránt egy tussal kaptak ki a legjobb 16 közé jutásért, míg Cho Taeun Sándor (BCE) nem jutott a legjobb 64 közé. Női tőrben Kondricz Kata (TE) ugyancsak egyetlen találattal marad alul a 16 közé kerülésért, Lupkovics Dóra (BCE) a nyolcaddöntőben búcsúzott. Balogh Orsolya (SE) a csoportmérkőzések során ki esett ki.

A Taipeiben zajló 29. nyári Universiadén Szatmári András, Kreiss Fanni aranyérme és Bányai Zsombor ezüstérme után a vívó verseny harmadik napján is szoríthattunk magyar döntősért.

A női egyéni kardvívásban a világranglistát vezető Márton Anna (ELTE) az egész nap folyamán kiemelkedően teljesített, és különösebb izgalmak nélkül jutott el a fináléig.

Az MTK 22 éves vívónője a 8 közé jutásért a belorusz ANDREYEVA Darija ellen 15:11-re nyert úgy, hogy helyenként 8 találat különbség is volt a két versenyző között.

Gárdos Gábor tanítványa a 4 közé jutásért a japán TAKASIMA Risa ellen szintén fölényesen 15:6-ra nyert.

Az ELTE hallgatóját, Márton Annát az elődöntőben ismét egy japán várta, EMURA Misaki, akit 15:8-ra le is győzött. Mivel a mérkőzésnek volt olyan szakasza, ahol Márton egyhuzamban 8 találatot vitt be, az összecsapás legnagyobb izgalmát az jelentette, amikor Mártont sérülés miatt kezelésbe kellett venni; jobb combját fagyasztották. Mint kiderült, a derékfájásának volt köszönhető, hogy a fájdalom a combjába sugárzott.

Ezek után következett a döntő, melyet a koreai HWANG Sheona ellen vívott. A koreai világbajnoki ezüstérmes vívőnő biztosan nem szívesen emlékszik majd a döntő elejére, mert a VB bronzérmes Márton pillanatok alatt 7:0 arányba elhúzott. A koreai vívónő azonban feltámadt poraiból egy találatra megközelítette Mártont, 10-9-re. Ahogy kezdett kritikusra fordulni a helyzet, Márton ismét fokozatot váltott és elhúzott.

A fiú vívó csapat már kezdett is a pást végében gyülekezni, hogy a győztest azonnal a levegőbe dobálhassák. Mire leértek a lelátóról, ott már Anna várt rájuk győztesen. (15-12) Az más kérdés, hogy a fáradt derekának mennyire eshetett jól ez a dobálás.

NŐI KARD

1. MÁRTON Anna (HUN)
2. HWANG Seona (KOR)
3. EMURA Misaki (JPN)
3. MORMILE Chiara (ITA)

ÍJÁSZATban (olimpiai reflexíj) Banda Árpád (OE) a legjobb négy közé jutott, a bronzmeccs augusztus 24-én lesz.

ÚSZÁS

  • 1500m férfi gyors Gyurta Gergely (METU) az előfutamokból a 4. legjobb idővel bejutott a holnapi döntőbe (ideje 15:11,95)
  • A medence szélén izgult bátyja, az olimpiai bajnok Gyurta Dani is, aki mint az Universiade csapat nagykövete is jelen volt versenyen.
  • A budapesti vizes VB bajnoka, az olasz Gregorio Paltrinieri, és honfitársa,  Domenico Acerenza előzték meg Gyurtát a futamában. A második legjobb időt az ukrán Romancsuk érte el, aki a budapesti világbajnokságon ezüstérmet szerzett.
  • 200 méter férfi hátúszás: Mészáros Márk (TE) 1:51,23 7.helyen végzett
  • Férfi 200 m vegyes úszás: Sós Dániel (University of Louisville) 2:07,40-es idővel a 32.
  • Női 100 m gyors: Verrasztó Evelin (TE) 55.89 mp eredménnyel a 14. helyen továbbjutott a középfutamba, ahol 55.64-el végül 12. lett.

TORNA

Al-Salty Dália (TE) 48.850 ponttal a 16. helyen jutott be az egyéni összetett 18-as döntőjébe, amely augusztus 22-én kerül lebonyolításra. A szerenkénti selejtezőkben a kétszeres olimpikon Böczögő Dorina (TE) talajon 12.650 ponttal az előkelő 13. helyen zárt, amellyel a hármas számú tartalék a döntőben, ugráson 23. lett 12.400 ponttal, gerendán pedig 11.500 pontot szerzett, amely a 30. helyre volt elegendő. Al-Salty gerendán végzett a legelőrébb, ott 12.500 ponttal a 14., amellyel második számú tartalékként várhatja a finálét, felemáskorláton a 29. (11.550 pont), talajon pedig a 32. (11.900 pont) pozícióban zárt.

Folytatás a női egyéni összetett döntőjével, ahol Al-Salty Dália lesz érdekelt.

GYORSASÁGI GYORSKORCSOLYA

  • 300 m időfutam: a 12-es döntőben Kopilovic Eleonóra (SZTE) 29.074 időeredménnyel a 12. helyen végzett.
  • A férfi 10000 méteres pont eliminációban Dieterle Fabian István (Hochschule für Technik) a 7. helyen végzett
  • A női 10000 méteres pont eliminációban Gardi Dominika (SZTE) 11. helyen végzett, a 41. körben esett ki, Török Réka Szabina 17. helyen végzett, a 29. körben esett ki.

TENISZ

  • Teniszben se férfi egyéniben Madarász Gergely, Koncz Barnabás, se női egyéniben Kapitány Krisztina nem jutott tovább.
  • Madarász Gergely (Purdue University) - Dahia Paras (IND) 1:2
  • Koncz Barnabás (Oral Roberts University) - Whitehouse Mark (GBR) 0:2
  • Kapitány Krisztina (Purdue University) - Andrinopulos Anna (AUS) 0:2

JUDO

  • Férfi -81 kg Beviz Barnabás (KRE) - Chang Wei-Cheng (TPE) wazari, Beviz kiesett
  • Férfi -90 kg Krizsán Szabolcs (NKE) győzött a libaboni Keven Nicolas ellen, de úgy megsérült közben, hogy nem tudta folytatni a napot. Krizsán súlyos szalagsérülést szenvedett.
  • Női -63 kg Balogh Daniella (ELTE) előbb legyőzte a nigériai Elisabeth Petert, majd kikapott az ukrán Anasztazija Sevchenkotól.

forrás: Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!