Fejlesszük a sportolót!
2018. február 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A tehetség utat tör magának – tartja a mondás, és ezzel a megállapítással nem is lehet vitatkozni. Hacsak nem annyiban, hogy a tehetség, a kivételes adottság önmagában nem elegendő a teljes kibontakozáshoz, a fiatalok útját egyengetni is kell. De nem mindegy, hogyan!

Fejlesszük a sportolót!

Sajnos számos sportágra jellemző idehaza, hogy már az utánpótlássport fiatalabb korosztályaiban is eredménykényszer nyomja a fiatalok vállát, ami bizony kedvezőtlen hatással lehet további fejlődésükre. Ebben az életkori szakaszban másra kell(ene) helyezni a hangsúlyt.

„Arra kell törekedni, hogy mire eléri a felnőtt kort a sportoló, hozzuk ki a genetikai potenciáljában rejlő összes lehetőséget – mondta dr. habil. Géczi Gábor, a Testnevelési Egyetem sportmenedzsment tanszékének vezetője, a magyar jégkorongsport stratégiai vezetője, korábbi kiváló hokikapus. – Ezért is tartjuk fontos és meghatározó tényezőnek a sportolók serdülési állapotának megfelelő fejlesztését. Ennek megvalósításához hosszú távú tervre van szükség, mert az például nem vezet jóra, ha a fiatalabb korosztályban azonnali és konkrét eredményeket várnak el az edzők, vagy ha a folyamatban nem a megfelelő impulzusokat kapja a sportoló – nem tud teljessé válni a technikai-taktikai repertoárja, hiszen a győzelmi kényszer miatt azt használja, amit tud, nem tanulja meg és nem is próbál(hat)ja ki a kreatív megoldásokat. Sok esetben szemléletváltásra van szükség az edzésmódszerek tekintetében, mert lehet a versenyző bármilyen ügyes vagy kitartó, nem tud kiteljesedni, ha mindig ugyanazt csinálja, mindig ugyanazok az ingerek érik.”

Ahogyan Géczi Gábor utalt rá, a sportoló kibontakozását jelentős mértékben befolyásolhatja az edző szellemisége, felfogása. Egyebek mellett a kiválasztás terén.

„Sok sportágban az akceleráltakat részesítik előnyben a szakemberek, s ezáltal az átlagos érésűek vagy a retardáltak, a biológiai érésükben lemaradottak nem kapnak annyi törődést. Pedig statisztikailag is kimutathatóan az átlagos vagy késői érésű sportolókból lesznek felnőtt korban a kimagasló teljesítményt elérők, ha addig nem hagyták abba a sportolást.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!