Sporttudomány a sport szolgálatában
2018. április 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A NEKA a TSO Medical és a Testnevelési Egyetem együttműködésében április 16-án nagyszabású sportkonferenciát rendeznek a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA). A részvétel ingyenes, így a reményeink szerint minél több érdeklődő sportszakember megismerkedhet az agilitás vizsgálat és fejlesztés, a teljesítménymonitoring, illetve a sportfizioterápia egy-egy kiemelkedő innovatív technológiai megoldásával.

A számos külföldi előadással is kecsegtető konferencia kapcsán dr. Rácz Leventével, a Testnevelési Egyetem Biomechanikai Tanszékének megbízott vezetőjével beszélgettünk.

„A boglári NEKA-n komoly fejlesztések történtek, világszínvonalú komplex sporttudományos és fizioterápiás háttér áll rendelkezésre – mondta dr. Rácz Levente. – Ami a konferencia elsődleges témáját illeti: a komplex teljesítmény menedzsment, tudományos háttér, műszerpark, illetve kompetens szakemberek tekintetében dinamikusan fejlődő terület, amely immár a teremsportokban is hódít, a konferenciára meghívott olasz és német kutatók, gyakorlati szakemberek révén pedig kivételes innovatív technológia lesz bemutatva. Célunk, hogy az érdeklődő edzők, erőnléti edzők, sportorvosok, sportfizioterapeuták, és ezáltal az egész sportszakmai társadalom megismerkedjen a sporttudományos innováció e rendkívül hasznos területeivel, amelyek objektív adatokkal szolgálnak a nemzetközi színvonalú élsport ellátása mellett a kiválasztáshoz, a tehetséggondozáshoz, vagy éppen a gyenge láncszemek kiszűréséhez, a hiányosságok felfedezéséhez, pótlásához.”

A elismert kutató és erőnléti szakember hangsúlyozta, hogy a sportszakmai gyakorlatból érkező kérdések megválaszolása az alkalmazott sportkutatás alfája és ómegája. Ezen a területen vezető szerepet játszik az edzés és versenymonitoring, illetve annak háttere. Így a felkészítésben, a regenerációban, a prevencióban, illetve rehabilitációban illetékes szakember még pontosabb képet kaphat a versenyzők képességeinek, állapotának alakulásáról a felkészülés programmal összefüggésében.

Sporttudomány a sport szolgálatában (Mocsai, Rácz)

Rektori dicséretet ad át Mocsai Lajos Dr. Rácz Leventének, a Testnevelési Egyetem Biomechanikai Tanszékének megbízott vezetőjének 

Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, a NEKA szakmai és sporttudományos vezetője üdvözölte az esemény megrendezését.

„Lassan lezárulnak az egyeztetések a TE, a NEKA és az IHF között, így a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, az IHF velünk karöltve hamarosan hivatalosan is bejelentheti, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémia a világ négy képzési központjának egyike lesz. Balatonboglár a kézilabdasport, a komoly magyar tradíciókkal rendelkező, világszinten pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág középpontjába kerül. A NEKA kiválóan alkalmas a sporttudományos munkára, az igazi minőségi nevelésre, a háttér megteremtésén sokat dolgoztam, évtizedes sporttudományos tapasztalataim valósulhattak itt meg. Éppen ezért nagy örömmel tölt el, hogy április 16-án ez a nagyszabású konferencia a NEKA-n kerül megrendezésre."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!