Interjú Mocsai Lajossal
2015. április 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Interjú Mocsai Lajossal, a megújuló TE rektorával képzésekről, új infrastruktúráról és a 2017-es vizes VB Szervező Bizottságának kiemelt támogatásról.

A XXI. század követelményeinek teljes mértékben megfelelő, ugyanakkor 90 éves hosszú történetének értékeit ápoló, sokoldalú felsőoktatási intézményként szeretné újra kivívni az ország, sőt, az egész világ elismerését a közeli reformok és a nem túl távoli költözés előtt álló Testnevelési Egyetem. Mocsai Lajost, a patinás intézmény magát eltökélt reformernek valló 61 esztendős rektorát nemrégiben a testnevelés oktatásával foglalkozó intézmények szakmai tevékenységét koordináló grémium vezetőjének választotta meg. A szakember a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva kijelentette: a világ egyik legkorszerűbb és legtöbb tudást adó egyeteme lehet a TF, amely más hazai felsőoktatási intézményekkel együtt profiltisztításra is készül.

„Genzwein Ferenc egyetemi kancellár úrral, valamint a PwC Magyarország tanácsadó cég szakembereinek bevonásával már korábban hozzákezdtünk azoknak az elképzeléseinknek az összegzéséhez, amelyek irányt mutathatnak az új létesítmény együttes és az ahhoz kapcsolódó technológiák és felszerelések megtervezéséhez, később pedig a kivitelezéshez. A Magyar Rektori Konferencia egri tanácskozásán Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár úr már be is jelentette, hogy a TF zöldmezős beruházás keretében új Campus falai között folytathatja a tevékenységét, várhatóan már április végén a kormány elé kerülhet az új egyetemi központ koncepciójának előterjesztése, amely nem csupán a képzés és az oktatás, hanem a kutatás tudásközpontja is lesz, nem mellékesen a magyar élsportot és szabadidős sportot is szolgálva.” – hangsúlyozta Mocsai Lajos, aki a munkatársaival együtt a tantervi reformok előkészítésére is jelentős szellemi energiákat fordít.

A profiltisztítást követően a Testnevelési Egyetem oktatási és képzési tevékenysége – megújuló tartalommal, illetve kapcsolódva a magyar felsőoktatási képzési rendszerhez – négy alapszak pilléreire támaszkodik majd.  Az eddigiek közül megmarad a rekreáció és a sportszervező szak, a humánkineziológia alapszakot viszont a sportfiziológus–kondicionáló edző alapszak váltja fel, több szállal is kapcsolódva a testvelő és edzőképzéshez. A szakedző képzés visszakerül a TF falai közé, amelyben a hazai sportági szövetségek továbbra is részt vesznek majd. Ennek az új rendszernek a létjogosultságát a Magyar Rektori Konferencia sporttudományi bizottsága is megerősítette.

„Örömmel számolhatok be arról is, hogy Gyárfás Tamás elnök úrral megállapodtunk a 2017-es budapesti és balatonfüredi FINA Vizes Világbajnokság szervező bizottságának vezetőjével, hogy a Testnevelési Egyetem minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményének kiemelt támogatója lett. Feladatunk több mint tekintélyes, kétezernél is több, nyelveket beszélő, a sportban jártas fiatal toborzását és felkészítését vállaltuk, akik a hazánkba érkező küldöttségek mellett segítőként tevékenykednek majd, de úgy is fogalmazhatok, hogy összekötőként a csapatok, illetve a szervező bizottság között.”

Mocsai Lajos végül arról számolt be, hogy karöltve a Magyar Sporttudományi Társasággal innovációs nagydíjat alapítanak, amely a sporttal foglalkozó fiatal kutatók és fejlesztők számára jelenthet bíztatást. Ezzel párhuzamosan a Testnevelési Egyetemen belül ösztönző rendszert dolgoznak ki a sporthoz kapcsolódó kutatások fellendítésére.

Telekom Sporthír Szolgálat, Szalay Péter

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!