Sikeres nemzetközi eseményt rendezett az NKI
2019. április 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Napok kétnapos rendezvény jelentős hangsúlyt helyezett a már meglévő, illetve az új partnerségekre, továbbá az oktatói mobilitások lehetőségeiről kaptak információt a résztvevők.

Sikeres nemzetközi eseményt rendezett az NKI

Az első napon két rektori delegációt fogadott a Testnevelési Egyetem (TE) Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága (NKI), valamint Dr. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes Marokkóból és Albániából. Korábbi egyeztetések után külön megbeszéléseken véglegesítették a felek a szándéknyilatkozatokat, amelyeket a rendezvény első napján tartott fogadáson írtak alá az ünnepélyes keretek között. A tiranai sportegyetem rektora, Prof. Dr. Agron Cuka hangsúlyozta: intézménye a nemzetköziesítésben is szeretne tanulni tőlünk, mert a TE tapasztaltabb egyetem a nemzetközi kapcsolatait tekintve. Hallgatói, oktatói és sportolói csereprogramok (barátságos mérkőzések) révén kívánjuk élénkíteni a két egyetem kapcsolatát. A Nemzetközi Kredtimobilitás (International Credit Mobility, ICM) közös megpályázását követően várjuk az eredményeket, ezekről májusban kapunk hivatalos értesítést a Tempus Közalapítványtól. A marokkói Institut Royal de Formation des Cadres de la Jeunesse et des Sports intézménnyel a sportmenedzsment, rekreáció, edzőképzés, sportpedagógia és humánkineziológia területén tervezünk szakmai együttműködést. Az intézmény vezetője M. Abderrazak El Akari és képviselete a rendezvény valamennyi napján részt vett és a TE több tanszékével (Rekreáció, Kineziológia, Pedagógia, Sportmenedzsment) folyatott szakmai megbeszélést a konkrét megvalósítással kapcsolatban.

Az említett nemzetközi vendégeken kívül Kolumbiából, Ukrajnából, Csehországból, Angliából, Izraelből és Törökországból is érkeztek intézményi, diplomáciai és minisztériumi vendégek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomácia Főosztálya, az Egyesült Államok és Kolumbia Nagykövetsége és az IIE amerikai mobilitási szervezet is képviseltette magát a Nemzetközi Napokon és támogatásáról biztosította egyetemünk nemzetköziesítési törekvéseit. A nap záró programjaként a vendégek közös budapesti városnézésen vettek részt, Molnár Bianka (NKI) és Vécsey Gábor, a TE Sportdiplomácia posztgraduális képzési gyakornokának közreműködésével. A képzés másik gyakornoka, Lőrincz Krisztina a meetingeken segítette az intézmények közötti kommunikációt.

A második nap is angol nyelven zajlott és az idegen nyelvű, valamint interkulturális oktatás kihívásai, jó gyakorlatai, továbbá a hallgatói és oktatói mobilitások célrendszere került előtérbe. A szakmai információcserét meghívott vendégek is segítették az NKI munkatársai mellett: Beke Márton, a Tempus Közalapítvány Felsőoktatási egységvezető helyettese, Kováts Krisztina, a Fulbright program koordinátora, a magyar ösztöndíjasok felelőse és Dr. Csereklye Erzsébet, az ELTE Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet oktatója. A nap zárásaként pizza ebédre hívtuk meg a résztvevőket és a TE doktori hallgatóit, akikkel a mobilitás lehetőségekről, valamint a nemzetközi kutatói távlatokról beszélgettünk. Az érdeklődést és a témák kiemelt jelentőségét mutatta a megjelentek magas létszáma. A fiatal oktatók, PhD-hallgatók mellett számos tanszék és a Táplálkozástudományi Laboratórium is képviseltette magát.

Az NKI nevében köszönjük a számos TE oktató aktív részvételtét!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!