Olimpizmus és humanizmus a TE hallgatójával
2020. október 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Több mint hatvan nemzet delegáltja vett részt a Nemzetközi Olimpiai Akadémia fiatal olimpiabarátoknak meghirdetett első online szemináriumán szeptember elején. A 2020-as év kiemelt témája az olimpizmus és a humanizmus kapcsolata volt.

Olimpizmus és humanizmus a TE hallgatójával

A hétnapos program során többek között sportdiplomaták, olimpiakutatók, nemzetközi sportszervezetek vezetőinek előadásait hallgathatták a fiatalok, s az eseménysorozat végén a hallgatók konklúziót fogalmaztak és vitattak meg csoportos foglalkozás keretében. Az online szemináriumot Iszidorosz Kuvelosz, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia elnöke nyitotta meg.

Magyarországot az idén a Magyar Olimpiai Bizottságnál kommunikációs főmunkatársként dolgozó Vasvári Ferenc lánya, Vasvári Lili, a Testnevelési Egyetem nappali tagozatos, harmadéves tanárjelölt hallgatója képviselte, aki tavaly többször segítette a Magyar Olimpiai Akadémia munkáját, önkéntesként a nyári táborban a szervezők csapatát erősítette. Az online konferencián lehetősége nyílt nem csupán ismerkedni, hanem beszélgetni az olimpiai mozgalomról, megismerni más országok sportéletét, bemutatni a Magyar Olimpiai Akadémia munkáját.

Az eseményt minden évben az ókori játékok helyszínén, Olümpiában rendezik, az idén azonban a koronavírus-járvány miatt online került sor a lebonyolításra. Ezúttal 61 nemzet 63 fiatalja vett részt a szemináriumon 16 koordinátor közreműködése mellett.

Az előadók kimagasló tudású sportszakemberek, professzorok, olimpiatörténészek szerepeltek, mint például Dr. Bruce Kidd, Dr. Susan Brownell, David Wallechinsky, Prof. José Luis Pérez Trivino, Prof. Jannisz Teodorakisz, Prof. Mike Duignan és Prof. David McGillivray.

„A napi kötelező előadás után 9-10 fős csoportokra bontva beszélgettünk az aznapi témáról, végül közösen kellett konklúziót előadni az összes résztvevő előtt angolul. Továbbá számos kiegészítő program közül választhattunk, természetesen minden az interneten keresztül történt. Napi két virtuális edzés, közösségi és kulturális találkozó, virtuális múzeumi túra és művészeti workshopok keretein belül ismerkedhettek a delegáltak. Az olimpizmussal a kapcsolatunkat online kvíz keretein belül mérték fel. Olümpiában az akadémiai szemináriumon minden évben fontos esemény az olimpiai fáklya körbeadása. A járvány miatt a szervezők ezt is online bonyolították le. A résztvevők otthon, kreatívan készítettek maguknak fáklyákat, amelyről videót készítve online utaztatták körbe a világban. Nagy élményt jelentett a több mint hatvan ország fiataljával, egyetemistájával megismerkedni, kapcsolatot kiépíteni, egyben jó érzés az olimpizmus ügyéért, népszerűsítéséért tenni. Köszönöm a lehetőséget a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának, Győr Bélának!” – monda Vasvári Lili, a TE hallgatója.

forrás: mob.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!