Futópad a még jobb teljesítményért
2021. május 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A sportolók teljesítőképessége, sőt egészsége szempontjából fontos beruházás előtt áll a Testnevelési Egyetem. A Sportélettani Kutató Központ egy ideje futópadot bérel az erre szakosodott Gym Doctortól, és intézményünk most a szerkezet megvásárlását tervezi.

Futópad a még jobb teljesítményért

"Az elmúlt időszakban béreltük ezt a futópadot, s reményeink szerint hamarosan meg is vásároljuk – mondta megkeresésünkre Béres Bettina, a Sportélettani Kutató Központ tudományos segédmunkatársa. – Rendkívül hasznos gépről van szó, amelynek ára körülbelül nettó ötszázezer forint. Ez idáig főként laktát lépcsős vizsgálatok végzésére használtuk. A teszt során háromperces terhelési lépcsőket alkalmazunk egyperces pihenőkkel, a pihenő időben tejsavmintát veszünk. A feljegyzett értékek alapján tejsavgörbét készítünk, amelynek alapján értékelhetjük az aerob és anaerob teljesítményt. A vizsgálat révén meghatározhatjuk az egyéni intenzitási zónákat, amelyek segítségével a sportoló hatékonyabb edzésmunkát végezhet. Reméljük, hamarosan lezárul a beszerzési folyamat, mert ezzel a géppel jelentős mértékben hozzájárulhatunk sportolóink teljesítményének javulásához."

Béres Bettina 2014-ben végzett a Testnevelési Egyetemen a humánkineziológia terhelésélettan szakirányon, és évek óta a TE-n dolgozik.

"Alapvetően spiroergometriás mérésekkel foglalkozom – folytatta. – A teszt során folyamatos terhelés mellett, a sportolóra helyezett maszk, a hozzá csatlakoztatott gázcsereanalizátor segítségével vizsgáljuk a légzési paramétereket. A mérés történhet futópadon, kerékpár vagy evezős ergométeren. Meghatározható többek között a sportoló maximális oxigénfelvevő képessége (VO2max), az anaerob küszöb és egyéb ventillációs küszöbértékek, metabolikus paraméterek. Segítségével az egyén edzettségi állapota nyomon követhető, sorozatmérések esetén összehasonlítható a korábbi eredményekkel."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!