Öt nap Borsafüreden

A Szakkollégium két hallgatója – Nagy Zsuzsanna és Bujdos Áron – különleges ösztöndíjban részesült. Tanulóink március 21-én prezentációban osztották meg élményeiket a nagyközönséggel, valamint köszönetet mondtak mindazoknak, akik ezt lehetővé tették.

Az utóbbi időszakban szoros együttműködés alakult ki az erdélyi Maramures régió, valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem között. Borsa város polgármestere páratlan lehetőséget ajánlott fel a TF két diákjának, öt napra teljes ellátással látták őket vendégül.

Zsuzsi és Áron március 11. és 15. között látogatott el Borsafüredre, ahol Magyarország egykor téli olimpiát szeretett volna rendezni. A dátum kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy ekkor rendezték meg a Balkán-kupa nevű síversenyt, melyre idén 23 országból érkeztek versenyzők. Ennek apropójából megismerkedhettek több magyar versenyzővel is, mint például Kékesi Márton olimpikonunkkal.

Közvetlenül a híres olimpiai pálya mellett, a Hotel Romanban kaptak szállást, ahol a polgármester és két segítője személyesen fogadta őket. Elmondásuk szerint nagyszerű fogadtatásban volt részük, a helyiek nagyon kedvesek és vendégszeretőek voltak.

ot nap borsában

Korábban egyikük sem síelt, így igazán hálásak voltak, hogy megtanulhatták a sportág alapjait. Bizonyára felejthetetlen élményeket szereztek, ahogy fejlődtek a hét során. A síelés mellett más programokra is jutott idő, kirándulással és városnézéssel színesítették a napokat. Ellátogattak Románia legmagasabb vízeséséhez, a Cascada Cailorhoz (magyar neve: Lóhavasi vízesés), mely közel 100 méteres. Körbevezették őket Borsa polgármesteri hivatalában, ahol Ion-Sorin Timiș polgármester mesélt nekik a város hosszútávú céljairól, illetve jelenleg futó projektjeiről. Történelmi látványosságokat is sorra vettek, így járhatták be többek között a pietroasai (vasaskőfalvai) kolostort, továbbá a híres fatemplomok egyikét.

Borsafüreden megismertek egy magyar házaspárt, akik a Medve panziót vezetik. Hallgatóink esténként vagy az ő vendéglátásukat élvezték, vagy csatlakoztak a szervezők zenés mulatságához. Az utolsó délutánt ünnepi vacsorával zárták, melyre minden versenyző és edző hivatalos volt. Néptáncosok, népdaléneklők és zenészek csinálták a műsort, majd egy hatalmas tortával koronázták meg az eseményt. Áronék meglepetése viszont ennél is nagyobb volt, mindketten egy-egy névre szóló símezt kaptak ajándékba.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!