Együttműködési felhívás

Tisztelt Elnök Úr!  Polgármester Úr!

Tisztelettel tájékoztatom, hogy a Nemzeti Sporttanács 2007. szeptember 19-i ülésén tárgyalta a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) munkáját, különös tekintettel a tanulóifjúság egészségének az iskolai testneveléssel és diáksporttal való összefüggésére.

Sajnálatos tény, hogy az ifjúság egészségi állapota, edzettsége és életvitele folyamatosan romlik és egyre kevesebben vesznek részt a testnevelésórán kívüli sportfoglalkozásokon. Uralkodóvá válik a mozgásszegény, ülő életmód.  A tanulók körében terjed a dohányzás, az alkoholos italok fogyasztása, a drogok kipróbálása és használata, valamint a korai szexuális élet.

Az MTTOE erőfeszítései, a testkultúra eszközrendszerének felhasználásával ennek a folyamatnak a lefékezésére irányulnak. Civil szakmai szervezetünknek az a véleménye, hogy a társadalom jelenlegi állapotában, – nehéz anyagi helyzetük ellenére – elsősorban az iskolafenntartó önkormányzatok járulhatnak hozzá ennek a helyzetnek a megváltoztatásához az iskolai testnevelés és sport pozíciójának az erősítésével.

A hatályos közoktatási törvény az 1-4. évfolyamokon “legalább heti három” testnevelésórát tesz kötelezővé (52. §. (3), 48. § (2), de a törvény megadja a lehetőséget a mindennapos tanórai testnevelés megvalósítására is az 1-4. évfolyamokon. Ennek érdekében eddig szép eredményeket értek el, például Debrecen, Hódmezővásárhely és Szolnok város önkormányzatai.

Civil szakmai szervezetünk nevében tisztelettel arra kérem, hogy a testület 2008. év első félévi munkatervének programjában adjon lehetőséget az ifjúság egészségi állapotának és az iskolai testnevelés helyzetének napirendre tűzésére.

A pozitív irányú változás megindítása érdekében egyesületünk a következő főbb stratégiai célokat jelöli meg:

  • Az iskolák pedagógia programjában az egészségnek, mint meghatározó értéknek az első helyre kerülését.
  • A közoktatás 1-4 évfolyamain a heti 5 testnevelésóra fokozatos bevezetését.
  • A közoktatás 1-4 évfolyamain csak szakképzett pedagógusok alkalmazását (műveltségterületre képzett tanítók, testnevelő tanárok, továbbképző programok).
  • A házibajnokságokra (!) és iskolák közötti versenyekre épített diáksport fejlesztését, turisztikai programok szervezését.
  • A Művészeti és Sportnapok az Egészségért” elnevezésű tanévvégi sportünnepély megrendezését.
Tisztelt Elnök Úr!  Polgármester Úr! Valószínű levelem tartalmából kitűnt az a szándékom, hogy civil szakmai szervezetünk és az iskolafenntartó önkormányzatok közötti kapcsolatot – egy egészségesebb magyar ifjúság felnevelése érdekében – közelítsem egymáshoz. Örömmel venném, ha átlagon felüli elfoglaltsága ellenére, de az ügy fontosságára való tekintettel válaszolna levelemre és egyesületünk törekvésének megvalósítását partnerként támogatná.

Az együttműködési lehetőségben bízva, munkatársaimmal készséggel állunk rendelkezésére.

A közelgő ünnepek alkalmából, Önnek és munkatársainak kellemes, meghitt karácsonyt és eredményes, békés, boldog újévet kívánok.

Budapest, 2007. december 14.

Szívélyes üdvözlettel: Prof. Istvánfi Csaba

Válaszlevelek:

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!