Kedves fiatal kollégáim!

Miután elvégeztem a testnevelő tanári szakot a Testnevelési Egyetemen, úgy gondolom érdemes megosztanom a pályán szerzett eddigi tapasztalataimat a Testnevelők Fórumát olvasó pályakezdő, vagy éppen államvizsgára készülő leendő testnevelő tanárokkal.

2000. év nyarán még nem gondoltam, hogy angol nyelvet fogok tanítani a testnevelés szak mellett, mégpedig azért, mert az államvizsgán az angol középfokú nyelvvizsga hiányában nem vehettem részt egészen 2001. januárig. Ezért Angliába mentem és au-pairként két évet töltöttem ott. A pótállamvizsgán jó érzés volt megosztani az életben szerzett élményeimet régi tanáraimmal.

A megdöbbentő fordulat akkor történt velem, amikor Angliából hazajövet testnevelés szakos tanári állásra pályáztam. Sajnos visszautasításokat kaptam Budapestről, Tiszaföldvárról és Szécsényből a “csak” egy szakos tanári végzettségemre hivatkozva. Az indok, hogy az iskolák gazdasági okok miatt nem tehetik meg, hogy a TF-en elvégzett egyetlen szakos diplomával alkalmazzanak, meghökkentett. Elgondolkoztató, vajon a hiba a TF képzési rendszerében, vagy az iskolák pénzügyi helyzetében van?

Jelenleg Kisterenyén dolgozom a Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahol testnevelést és angol nyelvet tanítok. Ezért szerencsésnek érzem magam, hogy az Angliában eltöltött két év nem hiábavaló volt és ezzel ösztönözni szeretnék minden TF-est a nyelvtanulásra és figyelmeztetni, hogy ha szembetalálják magukat ugyanezzel a helyzettel ne lepődjenek meg, hogy egy tanári szak NEM ELÉG.

Sok sikert és szerencsés elhelyekedést kívánok mindenkinek.

Bátonyterenye, 2001. október 30.

Volt TF-es hallgató: Bodnár Timea (Bátonyterenye Zrinyi u.1. 3078)

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!