Sós Csaba: Kétszáz pillangón csak az játszhat, akinek Milák odarúgja a labdát
2022. október 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Interjút adott a Nemzeti Sportnak prof. dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Úszás és Vízi Sportok Tanszékének korábbi vezetője.

Sós Csaba: Kétszáz pillangón csak az játszhat, akinek Milák odarúgja a labdát

A 65 esztendős szaktekintély az elmúlt napokban versenyen járt, s szóba került Milák Kristóf, valamint Kós Hubert is, akinek dr. Rácz Levente, a TF Kineziológiai Tanszékének vezetője az erőnléti edzője.

Sós Csaba az elmúlt hétvégén Veszprémben járt, ahol a hosszútávúszó medencés országos bajnokságot rendezték meg. A 200 méteres pillangóúszásban olimpiai és kétszeres világbajnok Milák Kristóf versenyen kívül leúszta az ezerötszáz gyorsot, ennek kapcsán így fogalmazott a TF egyetemi tanára: „Kegyetlenül szenvedett végig, ez látszott, de becsülettel végigtolta. Egyéni csúcsot úszott, ilyet véletlenül nem tud az ember, vagyis a jelek szerint jól halad a felkészülése. Ez a rekord mérföldkő, mert aki ezen a távon egyéni csúcsra képes, az később a többi számában is az lesz. Annak ellenére, hogy az ezerötszáz minden egyes métere fáj, vállalta a távot, az ilyen döntések mutatják meg igazán, mennyire profi valaki. Tudja, mi kell a sikerhez.”

S ha már siker… A japán Honda Tomoru hazája rövid pályás bajnokságán 1:46.85-tel új világcsúcsot állított fel kétszáz pillangón, Sós Csaba erről is markáns véleményt fogalmazott meg: „Amerikában feltűnt egy fiatal fiú, aki Michael Phelps korosztályos csúcsát döntötte meg kétszáz pillangón, és itt van Honda világrekordja rövid pályán, ám egyik sem vált ki belőlem ijedséget. Olyan ütemben halad Kristóf, hogy ebből 1:49.5 lesz ötvenes medencében, olyat meg rajta kívül senki sem tud a Földön. De a Marson és a Holdon sem. A kezében van a kormányrúd. Kétszáz pillangón csak az játszhat, akinek ő odarúgja a labdát.”

A mindössze 19 éves Kós Hubert idén nyáron aranyérmet szerzett a római Európa-bajnokságon 200 méteres vegyesúszásban, s januártól a világhírű amerikai Bob Bowman irányításával készül a tengerentúlon. Hogy erről mi jutott eszébe Sós Csabának?

„Elsőként az, hogy a magyar edzőnél felkészültebb nincs, és ezt tartom akkor is, ha Bob Bowmanről beszélünk, akinek tanítványa volt Michael Phelps. Hubi kiváló edzővel dolgozik itthon, edzésmódszertanban nem lesz változás a felkészülésében januártól sem. Az érdemi előrelépést az amerikai versenyrendszerben látom, úgy érzem, neki kifejezetten szüksége van a sok-sok téthelyzetre.”

November közepén Kaposváron rendezik meg a rövid pályás országos bajnokságot, és a kapitány természetesen ott lesz a helyszínen. Mint mondta: „Ez a verseny mindenkinek jó felmérő lesz, másfelől tudjuk, a legtöbb magyar úszó fordulója nem túl jó, így alkalom adódik ezt gyakorolni – mert fejlődni ezen a téren leginkább a versenyeken lehet.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!