Vezérőrnagy tanul a TF-en
2022. október 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Samu István rendőr vezérőrnagy több évtizedes rendészeti, illetve biztonsági igazgatói tapasztalat birtokában jár a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen már folyó Rendezvényszervezés-Sportbiztonság szakirányú továbbképzésre. Érdeklődésünkre elárulta, miért jelentkezett, valamint azt is, mi lesz szakdolgozatának témája.

Vezérőrnagy tanul a TF-en (Samu István)

Jelentős rendészeti tapasztalattal felvértezve mi csábította a TF Rendezvényszervezés-Sportbiztonság szakirányú továbbképzésére?Negyvenéves rendészeti múlttal, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség biztonsági igazgatójaként 12 év alatt szerzett tapasztalattal meggyőződésem, hogy a gyakorlati ismereteimet akkor tudom igazán hasznosítani, ha rendszerezem, felfrissítem őket az e területen jártas kiváló szakemberek tudományosan megalapozott ismereteivel. Ez lehetőséget ad arra, hogy több tudományterület eredményeit adaptálhassam a sportbiztonság, stadionbiztonság területére. A rendezvényszervezésnek nincs olyan területe, amelyhez valamilyen formában ne kapcsolódna a biztonság. Legyen ez a jogi és sportszakági szabályozás, az infrastruktúra, a tájékoztatás, a létesítményüzemeltetés, tűz-, személy és vagyonbiztonság, egészségügyi ellátás, katasztrófavédelmi tevékenység, bűnmegelőzés és még sok más. Ennek a szakirányú képzésnek nagy előnye, hogy egy féléven át közös képzésen vesznek részt a sportbiztonsági és a létesítményüzemeltetési szakirányra jelentkezők. Beláthatnak egymás kulisszatitkaiba, ami erősíti egymás megértését és az együttműködést a közös célok érdekében. És van még egy ok, amiért jelentkeztem. Aktív kezdeményezője voltam e szakirányú képzés létrehozásának a jogszabályi alapok megteremtésétől az oktatás beindításáig. Javaslatomra az MLSZ Biztonsági szabályzatában követelményként jelent meg, hogy a jogszabályban megjelölt mérkőzések biztonsági felelőseinek és főrendezőinek ezzel a képzéssel kell rendelkezniük 2024. július 1-jétől. Úgy gondolom, hogy az MLSZ biztonsági igazgatója 40 éves szakmai múlttal a háta mögött sem lehet kivétel ez alól.

Ezen a szakon előzőleg már oktatott is – hogyan látja a magyar fiatalok fogékonyságát e szakterületen?
Erre a szakirányú továbbképzésre is döntően már többéves gyakorlati tapasztalattal felvértezettek jelentkeznek. Nekem 63 évesen már majdnem minden hallgató fiatal, de meglepetésemre vannak olyanok, akik most végzett jogászként ebben az irányban kívánnak tovább fejlődni. Jól gondolják, mert a sport fejlődő iparág, igényli a magas szinten kvalifikált, speciális szakértelemmel felruházott szakembereket.

E továbbképzés elvégzése esetén, a tudás birtokában hol és milyen eséllyel tudnak elhelyezkedni azok a fiatalok, akik ezen a szakterületen szeretnének dolgozni idehaza?
A rendezvényszervező-sportbiztonsági szakirányú továbbképzést elvégzők leginkább a rendezvényt szervező és rendező cégeknél, sportszervezeteknél, stadionoknál, csarnokoknál tudnak elhelyezkedni rendezvényszervezőként vagy biztonsági felelősként. Mivel az oktatás kiterjed az üzemeltetési területre is, számukra megvan van az átjárhatóság a szervezési-biztonsági-üzemeltetési területek között. Az elmúlt időszakban sok sportlétesítmény épült, és számos nemzetközi sport- és egyéb rendezvény színhelye Magyarország. Ezek mind igénylik a képzett szakembereket.

Melyek a legfontosabb, leginkább kiemelendő tényezők a rendbontások visszaszorításában a sportrendezvényeken, különösen a futballmeccseken?
Elsődlegesnek azt tartom, hogy 2010-ben az MLSZ biztonsági filozófiát váltva a csak rendészeti, kényszerítő megoldásokról áttért a biztonság szolgáltatás jellegű megközelítésére. Ennek a jogszabályi alapjait dolgozták ki, ennek figyelembe vételével épültek és újultak meg a stadionok, s építették be a biztonságtechnikai eszközöket. A nézők 95 százaléka jogkövető, tehát nem az összes nézővel szemben kell a biztonságot kikényszeríteni, hanem csak a renitens öt százalékkal szemben. Szerintem ez már jól látható a mai mérkőzésbiztosítások gyakorlatán. Nagyon sok összetevője van a rendbontások visszaszorításában elért eredményeknek, erről szól majd a szakdolgozatom.

Igencsak be van táblázva az élete – mennyi ideje marad hobbira, sportolásra, családra?
Most, hogy hétvégenként a TE-re is járok, még kevesebb, de az unokáimra feltétlenül kell, hogy maradjon idő. Legfeljebb este dolgozom, amikor már lefeküdtek aludni.

Fotó: nyugat.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!