Választható őszi gyalogos túranapok
2021. szeptember 16.Rekreáció Tanszék

Köszönjük, hogy ezt a kurzust választottátok és reméljük, hogy kondicionálisan készültök is rá. A kurzus időpontja:2021. október 30-31. (szombat, vasárnap). A kialakult létszám: 54 fő hallgató.

Választható őszi gyalogos túranapok

Emlékeztető:

  • Puhány, kreditvadász kalandorok kérem kíméljenek meg, és ne jelentkezzenek erre a kurzusra! Teljesítménytúra a program és a menettempó.
  • Arra kell készülni, hogy mindenki az egész túra alatt teljes csomagját cipeli. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni. Természetesen a megoldható és logikus könnyítéseket nem tiltjuk meg a körtúra alatt.
  • A Rekreáció szakcsoport által meghirdetett választható tárgyat: osztatlan tanárképzésben „természetjáró túra” illetve többi szakon „gyalogos túranapok” néven a tanulmányai alatt minden hallgató csak egyszer veheti fel és egyszer teljesítheti a megadott kreditért.
  • A tárgy regisztrálása a neptunban: A túra teljesítése után a jegybeírás megtörténik.
  • Azok a hallgatók, akik nem teljesítik, de felvették a tárgyat,”aláírás megtagadva” bejegyzést kapnak.Figyelem! A meghirdetett kurzusról hallgatót törölni nem lehetséges, a befizetett összeg nem jár vissza, (mert más elől veszi el a helyet, a szálló pedig számít a vendégekre). A függő befizetések teljesítése nélkül nem kezdhető meg a következő félévi vizsgázás sem.

A kurzus költsége: 9000 Ft, és a neptunon keresztül kerül kiírásra. Az összeg tartalmazza a szállást, éttermi vacsorát és másnap a reggelit, továbbá a térképeket és a GPS-készülékek betanítását, üzemeltetését.

Szálláshely: Kossuth Panzió, Sátoraljaújhely, Török utca 1. Ágyneműt kapunk, törülközőt nem!

Étkezés: Szombat este többfogásos vacsorát, vasárnap reggelit kapunk. Az esetleges betegségekből adódó étkezési igényeket (érzékenység, intolerancia) kérem, hogy e dokumentum megjelenése után, legkésőbb október 1-ig jelezzétek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A szombati és vasárnapi túra közbeni étkezésre saját csomag elkészítését kérjük önállóan.

Utazás

  • A vasúti menetrendhez igazodva tervezünk, az első napi túra Sárospatakról indul és másnap Sátoraljaújhelyre érünk vissza.
  • Az utazás költségeit mindenki maga állja és maga veszi meg jegyét (amely 50 %-os kedvezménnyel fejenként oda-vissza vonattal kb. 5100 Ft + gyorspótjegy).
  • Odaút: Budapest Keleti pu-6,00  (Sátoraljaújhelyi vonat) – érkezés Sárospatakra 9,39 (6,30 Rákóczi Intercity (IC);  Miskolcon 8,26-kor utoléri a 6,00-kor indult vonatot, átszállás után 8,40-kor indul tovább Sárospatakra)
  • Visszaút: Sátoraljaújhely- Budapest Keleti, 14,04- érk 17,30 IC; 15,04- érk 18,30 IC; 16,04 – érk. 19,30 IC
  • Telekocsik használata esetén 9 perces vasúti menetidővel kell számolni Sátoraljaújhelytől- Sárospatakig. A vasútállomás közelében az előző napon ingyenes parkolóban hagyhatók a járművek.

Szükséges felszerelések: a terepen történő mozgásra alkalmas nem simatalpú bejáratott lábbeli, a cipő pereménél magasabbra nyúló –nem titok- zokni;  túrázásra alkalmas réteges öltözet, vízhatlan esőkabát,  megfelelő méretű hátizsák, kulacs, mosdókészlet: törülköző,szappan, fogkefe és fogkrém.

Jó tanács: körömvágás a lábujjakról a túrát megelőzően.

A választható gyalogos túranapok (Zempléni hegység, Hegyalja teljesítménytúra) tervezett programja

  1. nap: Sárospatak vasútállomás 10,00 – Sárospatak városnéző kör–szőlők mentén a Megyer-hegyre –Tengerszem – Károlyfalva – Rákóczi fa – Csonka kút – Bányi nyereg – Szár-hegy – Sátoraljaújhely Kossuth Panzió (21 km, 550 m szintemelkedés)
  2. nap: részvétel a SÁTORALJAÚJHELY CSÚCSAI instant kihívás feladatában. Az első napi túra tapasztalatai és az időjárási körülmények ismeretében kis csoportokban vagy párokban teljesítjük a „kihívást”, amelynek ellenőrzőpontjai: Sátoraljaújhely Városháza, Kossuth Lajos tér 5. - Szárhegy (342 m), köznyelven Kálvária - Várhegy (334 m) - Sátor-hegy (460 m), köznyelven Koporsóhegy - Kecske-hát (483 m) - Magas-hegy (514 m) - Sátoraljaújhelyi Síiskola, Magas-hegyi Sícentrum (14,8 km, 800 m szintemelkedés). A célból további 4,3 km lefelé a vasútállomásig.

B-terv, esetleges egészségügyi korlátozások bevezetése esetén:

  • Amennyiben felsőbb utasításra le kell mondani a sátoraljaújhelyi szállást (nem küldi el az Egyetem a megrendelőt), akkor sem marad el a program, de a túrák Budapest környékén lesznek.
  • Tervezet: október 30-án az Iharos tetején a hazánkból eltávozó szovjet egységek után megmaradt rakétasilók és lélegzetelállító sziklaalakzatok érintésével egy körtúra Biatorbágyról. Másnap pedig a Pilisben túrázunk majd.
  • Így a krediteket megszerezhetitek.

További részleteket csak akkor küldök, ha változtatásra kényszerülünk.

Üdvözlettel: Dr. Dosek Ágoston túravezető

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!