„TF-es” fejlesztőcég a sevillai fociexpón
2022. október 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az idei World Football Summit Europe-on kiállítóként jelen volt a magyar xfb Analytics sportanalitikai cég is, amelynek alapítója és ügyvezetője a TF-en végzett Csernus Attila.

TF-es fejlesztőcég a sevillai fociexpón

A mindennapi életben tapasztalható ugrásszerű technológiai fejlődésből természetesen nem maradhat ki a labdarúgás sem. Szeptember utolsó hetében Sevillában csaknem 100 cég és 3000 sportszakmai látogató vett részt a sportág háttérembereinek talán legfontosabb találkozóján, a labdarúgás körüli innováció csúcseseményén, a World Football Summit Europe-on, amelyen bemutatkozott egy magyar fejlesztőcsapat, az xfb Analytics is.

Az eseményen sportigazgatók, ügynökök, elemzők, játékosmegfigyelők találkoztak a technológiai fejlesztéseiket bemutató innovatív cégekkel és a jelentős európai egyetemek sporttudományi kutatóközpontjaival.

TF-es fejlesztőcég a sevillai fociexpón

"Egy mérkőzés során közel hárommillió adatelemet rögzítenek, míg tizenöt éve ez a szám mindössze háromszáz volt. Talán ennél is fontosabb, hogy a nagy tömegű adat elemzése és a mesterséges intelligencia mára eljutott oda, hogy valóban képes olyan, magas szabadságfokú rendszer eseményeinek leírására, mint a foci" – árulta el Csernus Attila, az xfb Analytics sportanalitikai cég alapítója. A vállalkozás az idei World Football Summiton jelentették be adatelemző szoftverük, a Cube piacra dobását.

"A technológiák egyre érettebbek és olcsóbbak, néhány ezer euróért mindenki nagy mennyiségű információhoz szerezhet hozzáférést. Ezek az adatok azonban más iparágakhoz hasonlóan nem helyettesítik a szakértelmet és a sportágban szerzett tapasztalatokat. Az adat sokat tud dolgozni helyettünk, de a jó döntéseket továbbra is szakemberek hozzák, adat és tapasztalat közösen szerezhet győzelmet a fejlett technológiákat alkalmazó cégek számára" – tette hozzá.

Az xfb Analytics pontosan ezzel a koncepcióval lépett piacra: az értékes adatvagyon akkor hasznosulhat a klubok számára, ha a futballszakemberek számára jól értelmezhető. Edzéseken, mérkőzésstratégiák kidolgozásakor, a következő évi keret kialakítása során a kapott információk jól illeszkednek a mindennapi munkába. A magyar fejlesztőcsapat saját adatmodelljei a nagy adatszolgáltatók termékeit fordítják le egy olyan futballszakmai „nyelvre”, amely az edzők, elemzők és játékosmegfigyelők számára is jól értelmezhető. A cég az elmúlt években a Magyar Labdarúgó-szövetség külső partnereként adatalapú megoldások fejlesztésén és eseti elemzési feladatokon dolgozott együtt a szövetség szakembereivel és menedzsmentjével. A közös munka során elért sikerek pedig rengeteg sportszakmai tapasztalatot adtak a megvalósított termék funkcionalitásához.

A tradicionális nagy klubok mára mind kialakították kisebb-nagyobb adatelemző csapatukat. Az Ajax sporttudományi és adatelemző részlege 15 főből áll, a Liverpool részecskefizikust és sakkbajnokot is foglalkoztat ezen a területen. A magyar fejlesztésű Cube jelentősége, hogy segítségével az eggyel kisebb, nagy adatelemző gárdát nélkülözni kénytelen csapatok is képesek a nagy adattömegből hasznos információkat nyerni, sportszakmai előnyt kovácsolni a pályán és azon kívül, és ezáltal felvenni a versenyt a gazdag csapatokkal. Focinyelven fogalmazva: a Cube helyzetbe hozza az elitklubokkal harcoló kis csapatokat.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!