Európai kutatás az önkéntességről a TF főszereplésével
2022. május 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem partnerségével elkezdődött a V4V, az Európai Bizottság Erasmus+ Sport programja által finanszírozott új projekt végrehajtása.

Európai kutatás az önkéntességről a TF főszereplésével (V4V logo)Az Európai Sport és Foglalkoztatás Megfigyelőközpont (EOSE) által koordinált V4V célja a sportban dolgozó önkéntes munkaerő elemzése, a toborzás és megtartás javítása, valamint olyan innovatív online önértékelési eszköz létrehozása, amely potenciális munkaadókként és oktatási szolgáltatókként azonosítja és bemutatja az önkéntesek készségeit és kompetenciáit a sportszervezetek számára. Az egész Európát átívelő és megszólaltató kutatási projekt szakmai vezetője Dr. Perényi Szilvia, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportmenedzsment Tanszékének docense – őt kerestük meg e témával kapcsolatban.

Európai kutatás az önkéntességről a TF főszereplésével

„Sajnos szerte Európában megfigyelhető az önkéntesek számának csökkenése, s erre a folyamatra a covid még rá is erősített – mondta Dr. Perényi Szilvia. – A már megindult, kérdőíves kutatás révén meg tudjuk vizsgálni a sportszervezetekben zajló önkéntességet, s a szektoron belül elvégzett összegzés elemzésének, majd közzétételének köszönhetően az egyes országok hasznosíthatják a tapasztalatokat, egyszersmind láthatják a szektor jellemzőit.”

Az európai obzervatóriumban a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem konzorciumi tagként működik közre, és a jelenlegi projektben már számos nagy volumenű feladatot elvégzett a kutatási feladatok felelőseként, így például az önkéntességre vonatkozó szabályozások összefoglalását dokumentumelemzésként, vagy az előkutatás alapját képező, a 15 országban elkészített több mint 60 interjúból összeállított kérdőív elkészítését.

Európai kutatás az önkéntességről a TF főszereplésével

„A magyarországi sportági szervezetek számára még hat hétig elérhető az európai obzervatóriummal közösen összeállított kérdőívünk, várjuk a visszajelzéseket, reményeink szerint több száz érkezik majd be hozzánk. Örömteli, hogy a projekt elindítását követően már jó néhány helyről visszaküldték a válaszokat, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság, de sok más sportági szakszövetség is partnerségéről biztosított bennünket. Mérhetetlenül büszkék lennénk, ha a válaszadások számában hazánk az elsők között lenne az európai önkéntességet vizsgáló kutatást elősegítő országok között” – tette hozzá Dr. Perényi Szilvia.

Munkatársa, Dr. Farkas Judit érdeklődésünkre kiemelte: „Több mint tíz éve, kétezerkilenc óta vagyunk kapcsolatban az obzervatóriummal, s azóta a TF-nek nem a jelenlegi az első közös munkája vele. Tavaly zárult az a projektünk, amelyben a sportszakemberek készségeit, felkészültségét, valamint továbbképzési szükségleteit mértük fel.”

A V4V kérdőív itt érhető el >>>

Európai kutatás az önkéntességről a TF főszereplésével (flyer)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!