1956-os teljesítmény emléktúra
2016. október 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem – saját hőseire is emlékezve – kiemelt szerepet vállal az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésében. Egyetemünk küldetéséhez hűen sportprogrammal és a hozzá kapcsolódó rendezvényekkel emlékezik meg a szabadságharc eseményeiről.

1956 Emlékév logóCélunk, hogy a sport, mint az egyik legfontosabb nevelő, közösségépítő, testet, szellemet, tudatot és erkölcsöt erősítő tevékenység által, országhatárokon is átnyúlva állítsunk emléket és tegyük ismertté, elismertté a magyar szabadságharc eseményeit és hőseit, sorsukat, élettörténetüket.

A program fő pillére két, egymással párhuzamosan zajló teljesítmény emléktúra Magyarországon, illetve a több ezer magyart befogadó Olaszországban. A távokat váltóban teljesítik hallgatóink, akikhez csatlakoznak az út által érintett városok lakosai.

Útvonalak:

  • Pannonhalma - Zirc - Csókakő - Tata - Esztergom - Budavár
  • Róma - Monterotondo - Rieti - l’Aquilla - Capestrano

Az eseménysorozat fővédnöke: dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke, védnökei: Dr. Paczolay Péter Magyarország római nagykövete, Dr. Habsburg-Lotharingiai Eduard Magyarország szentszéki nagykövete, Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát, Dr. Nagy Gábor Tamás Budapest Főváros I. kerület Budavári Önkormányzat polgármestere, és prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora.

Rendezvényünk partnerei a Római Magyar Nagykövetség, a Római Magyar Akadémia, Capestrano városa, Budapest I. kerület Budavár Önkormányzata, Pannonhalma Város Önkormányzata, Zirc Város Önkormányzata, Csókakő Község Önkormányzata, Tata Város Önkormányzata, valamint Esztergom Város Önkormányzata.

Túraindítás

A túrázókat 2016. október 16-án Ferenc pápa köszönti a vatikáni Szent Péter téren, majd október 17-én a Római Magyar Akadémián sporttörténeti konferenciát szervezünk a Római Magyar Nagykövetséggel és a Foro Italico sportegyetemmel.

Az emléktúra mindkét országban Szentmisével kezdődik: 2016. október 18-án a vatikáni Magyar Kápolnában, Pannonhalmán pedig a Bencés Főapátságban kérjük Isten áldását az útjainkra, a résztvevőkre, 1956 hőseire és országainkra.

A magyarországi emlékút Pannonhalmáról, a Bencés Főapátságból indul Mihályi Géza olaszországi emigráns egykori bencés diák tiszteletére.

Táv, résztvevők

A túra teljes távját – Magyarországon 260 km, Olaszországban 220 km (legnagyobb szintkülönbség: 1400m/nap) – a Testnevelési Egyetem pályázat útján kiválasztott hallgatói (Olaszországban 10 fő, Magyarországon 20 fő) és a technikai személyzet teszik meg. Hozzájuk csatlakoznak a túra által érintett települések általános- és középiskolásai, érdeklődő lakosai, természetjárói; valamint a Testnevelési Egyetem volt és jelenlegi hallgatói és oktatói. A túrához emellett bárki csatlakozhat a megadott szakaszokon, de a felszerelésről, biztosításról, szállásról és étkezésről mindenki maga gondoskodik. Összesen mintegy ezer résztvevőre számítunk.

Nagy örömünk és büszkeségünk, hogy túránkhoz csatlakoznak kiemelt sportoló hallgatóink is:

  • 2016.10.18. kedd Pannonhalma: Báder Márton 4-szeres magyar bajnok, 98-szoros magyar válogatott kosárlabdázó.
  • 2016.10.19. szerda Balogh Gábor 2000 Sydney ezüst egyéni, az év férfi sportolója: 1999,2001 öttusa
  • 2016.10.20. csütörtök Tóth Tamás 2016 Rio paralimpiai bajnok
  • 2016.10.21. péntek Csókakő: Juhász Roland 94-szeres válogatott labdarúgó, Magyar aranylabda díj 2009
  • 2016.10.22. szombat Esztergom: Szuper Levente Magyar válogatott jégkorongozó 1998-2013, NHL (National Hockey League) 2000-2003 játékosa és Ladányi Balázs Magyar válogatott jégkorongozó 1995-2014
  • 2016.10.23. vasárnap: Dombi Rudolf 2012 London K2 1000 m Olimpiai bajnok, Tóth Dávid 2012 London K4 1000 m ezüst, Kulifai Tamás 2012 London K4 1000 m ezüst, Kammerer Zoltán 2000 Sydney K2 500 m Olimpiai bajnok és K4 1000 m Olimpiai bajnok, 2004 Athén K4 1000 m Olimpiai bajnok, Karakas Hedvig magyar világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó2009 Rotterdam (57 kg)

Jármódok (gyalogos, kerékpáros, vízi, lovas)

Az olaszországi túra gyalogosan és kerékpárral; a magyarországi túra gyalogosan és kerékpárral lesz teljesíthető, illetve (az időjárástól függően) az Esztergom-Visegrád-Budavár szakaszon vízi járművek is rendelkezésre állnak. Továbbá egyetemünk mind a négy jármódját (gyalogos, kerékpáros, vízi és lovas) szeretné megjeleníteni, ezért október 22-én, szombaton egy szakaszt lóháton teszünk meg.

Települések bekapcsolódása

A távokat váltóban teljesítik a hallgatóink, akikhez csatlakoznak az út által érintett városok lakosai. A települések közigazgatási határán kívül eső szakaszokat az atléták egyedül, biztosító kocsi kíséretében teszik meg futva vagy kerékpárral.

A túraállomásokon sport- és szabadidős programokat szervezünk a helyi önkormányzatok, iskolák, közösségek bevonásával, melyek szorosan kapcsolódnak a helyi (városi/községi) történelmi eseményekhez. Így lehetőség nyílik a fiatalok megszólítására mozgásos, játékos és interaktív formában, valamint az 1956-os események széleskörű és közösségépítő módon történő bemutatására.

Elsődleges célcsoportunk, a digitális generáció megszólítása

Az emlékúthoz kulturális és művészeti elemek kapcsolódnak, valamint - az ifjúság minél szélesebb körű bevonása érdekében-, a szervezők a közösségi médián keresztül is követhetővé teszik az eseményeket, és multimédiás eszközelemekkel egészítik ki a programot (videoblog, youstream). Az utakról emellett filmfelvétel is készül, melyet oktatási célokra használunk.

Film

  • a Testnevelési Egyetem projektje során elkészülő interjúkban az utolsó élő tanúk, volt hallgatóink, a 60 éve végzett gyémánt díszokleveles jubilánsaink szólalnak meg és mondják el történetüket, emlékeiket; mások mellett Poppé György, jogelődünk, a Testnevelési Főiskola 1956-os Forradalmi Bizottságának elnöke emlékszik vissza a forradalom napjaira. Mivel a Testnevelési Egyetem több hallgatójának is kiemelkedő szerepe volt az 1956-os eseményekben, szeretnék minél szélesebb körben megismertetni intézményünk és hazánk történelmét.
  • gyűjtő- és kutatómunkánk másik része Olaszországhoz kapcsolódik: a készülő dokumentumfilmünkhöz a nyár során előzetesen felvett interjúkban Mihályi Géza 1956-os emigráns és még élő társai mesélték el viszontagságos útjukat, és hogy hogyan őrizték meg magyarságukat, nyelvüket, kultúrájukat a befogadó országban.

Sporttörténeti konferencia

A projekt részeként az 56-os Hősök tiszteletére rendezünk sportkonferenciát a Római Magyar Akadémián partnerünkkel, a római Foro Italico sportegyetemmel, melynek előadásai az 1956-os forradalmi eseményeket, valamint az az évi melbourne-i olimpia témakörét járják körül.

Utánkövetés: túrákkal az emlékezés hagyományáért

A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének természetjáró szakemberei ( a magyarországi útvonal tervezője Dr. Dosek Ágoston tájfutó világbajnok, a Testnevelési Egyetem tanára) mindkét túra útvonalát előzetesen felmérték és bejárták, így mindkét országban olyan történelmi vonatkozású túraútvonalat biztosítunk az ott élők és az oda látogató turisták számára, amely bármikor újra teljesíthető. A Testnevelési Egyetem célja a teljesítmény emléktúra megszervezésével az, hogy profiljához illően megteremtse és nemzedékeken át éltesse az ’56-os forradalomra való emlékezés hagyományát.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!