Sport 1956-ban
2016. október 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ezzel a címmel rendezett konferenciát a Római Magyar Nagykövetség a Római Magyar Akadémián, a Falconieri palotában.

Sport 1956-ban

Az esemény része volt annak a programsorozatnak, amelynek keretében útnak indultak az 1956-os emléktúra résztvevői Rómából, illetve írt alá Prof. h.c. dr. Mocsai Lajos rektor úr együttműködési szándéknyilatkozatot a római Foro Italico egyetemmel. A konferencia programvezetője dr. Szikora Katalin docens volt.

Az előadások bemutatták az 1956-hoz vezető utat (dr. Szikora Katalin a Társadalomtudományi Tanszék tanszékvezető); a melbourne-i olimpia magyar vonatkozású eseményeit (Dobor Dezső sportújságíró); az olimpia után emigrált magyar sportolókat (dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója);  a TF szerepét az ’56-os eseményekben (Arday Attila sportújságíró); az ’56-os események emlékezetét a TF-en (Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina, a Hagyományőrző és Kegyeleti Bizottság elnöke); illetve „A humor a romokon” címmel a humor szerepét az 1956 utáni időszakban (dr. Boda-Újlaky Judit adjunktus, sportpszichológus). A konferencián előadást tartott még a Foro Italico egyetem rektorhelyettese, professzor Emanuele Isidori, aki az olasz-magyar sportkapcsolatokról beszélt.

Jelenlétével végig megtisztelte az eseményt dr. Paczolay Péter római magyar nagykövet. A hallgatók is részt vettek a rendezvényen, akik másnap vágtak neki a mintegy 220 kilométeres Jubileumi Emléktúrának Capestranóba.

A konferencia anyagát az előadók a Testnevelési Egyetem hallgatóinak és kollégáinak is bemutatják.

kép: Nemerkényi Krisztina, Uhlár Ádám

{phocagallery view=category|categoryid=14|limitstart=0|limitcount=0}

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

1956 Emlékév logó

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!