„Olympiában dobog a Világ Szíve”
2016. november 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem (TE), a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata (MGOÖ) és az ELTE Eötvös József Collegium az olimpiai eszme ápolása és terjesztése kiemelkedő személyiségeinek kétnapos rendezvénysorozattal kívántak emléket állítani.

Olympiában dobog a világ szíve emléktábla avatás 2016.10

Az első napon, október 20-án a Testnevelési Egyetem központi épületében került sor dr. Szymiczek Ottó és Kleanthisz Paleologosz, az egyetem egykori hallgatói és díszdoktorai, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia szellemiségét és tevékenységét hosszú időn át meghatározó barátok emléktáblájának avatására. Az ünnepi esemény díszvendégei voltak Szymiczek Ottó Görögországban élő családtagjai, fia, Szymiczek Márton, felesége és gyermekei.

Az avatóünnepség Angelidisz Vaszilisz (Zeusz) buzuki játékával kezdődött. Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora köszöntötte a Szymiczek-családot és a megjelent vendégeket, majd Szalma László, a Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány Kuratóriumának elnöke mutatta be a két pályatárs Görögországban kiteljesedett életútját. Agárdi Bendegúz Szpírosz, az MGOÖ általános elnökhelyettese az ezeréves magyar-görög kapcsolatokat mutatta be, főként azok XX. századi vonatkozásait hangsúlyozva. Az avatóünnepség végén Mocsai Lajos rektor úr, Szymiczek Ottó-díj alapítására tett javaslatot, mellyel a Testnevelési Egyetem kiemelkedő pedagógusait és kutatóit díjaznák.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kukumzisz György, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke, Tszokosz Lukasz, a Görög Nagykövetség konzulja és Arvanitidu Sztamatula, a Fővárosi Görög Önkormányzat elnöke is.

Szymiczek Ottó Szentendrén született 1909-ben, és a Magyar Királyi Testnevelési Főiskolán szerzett oklevelet. További tanulmányokat folytatott a berlini sportakadémián. Kiválóan beszélt angolul, németül és franciául. Budapesten egyetemi társa volt Kleanthisz Paleologosz, az ő közreműködésének köszönhetően került 1929-ben a görög atlétaválogatott élére, amely tisztséget egészen 1967-ig töltött be. Görögországban az 1961-ben alapított, Olümpiában székelő Nemzetközi Olimpiai Akadémia első dékánja lett. A Panathinaikosz 1955-ben a klub jelképével, az Arany Lóhere-díjjal tüntette ki a görög atlétikáért kifejtett erőfeszítéseiért, közben az Olympiakosz női úszóit és röplabdázóit is edzette. Az Atlétaedzők Világszervezetének elnöke is volt. A budapesti Testnevelési Főiskola (TF) 1981-ben – Paleologosszal együtt – díszdoktorává avatta. Huszonhat évvel ezelőtt, 1990-ben hunyt el.

Kleanthisz Paleologosz 1902-ben született Athénban, de Mitilini (Leszvosz) szigetén nevelkedett. Testnevelési tanulmányait megszakítva besorozták a kisázsiai frontra. Később párhuzamosan végezte el a Teológiai Főiskolát és a Testnevelő tanári Főiskolát is, 1926-ban kapott testnevelő tanári diplomát. Labdarúgó-, úszó- és atlétikaedzőként tevékenykedett több egyesületnél és a nemzeti csapatoknál is. Tizenöt évig tagja volt a Görög Atlétikai Szövetség (SEGAS) vezetésének, tagja volt a Görög Olimpiai Bizottságnak és alelnöke az Atlétaedzők Szövetségének. Alapító tagja, és alelnöke is volt a Nemzetközi Olimpiai Mozgalomnak. Tíz évig volt az Atlétaedzők Nemzetközi Szövetségének főtitkára. A görög állam a Phőnix rend tábornoki kitüntetését adományozta neki, míg a budapesti Testnevelési Főiskola (TF) 1981-ben díszdoktorává avatta. Mitilini városi stadionja is Kleanthisz Paleologosz nevét viseli. Pályatársával egy évben, 1990-ben hunyt el.

Az ünnepség keretében avatott emléktábla a Testnevelési Egyetem újonnan felépülő Campusában találja meg végső helyét, addig az atlétika tanszék folyosóján lesz látható.

szöveg: Szalma László | fotó: Szántó György

{phocagallery view=category|categoryid=13|limitstart=0|limitcount=0}

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!