TF ’56: Folytatjuk!
2016. november 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Lezárult egyetemünknek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozata, ám a programok nem érnek véget: célunk, hogy hagyományt teremtsünk és tovább éltessük a forradalom emlékezetét.

Beszámoló és jövőkép – fókuszban a TF ’56-os programja.

A Testnevelési Egyetem küldetéséhez hűen sportprogramokkal – két párhuzamosan zajló teljesítmény emléktúrával és a hozzá kapcsolódó rendezvényekkel – emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a szabadságharc eseményeiről.

Az emléktúrákat Magyarországon, illetve a több ezer magyart befogadó Olaszországban szerveztük meg a Rekreáció Tanszék szakembereinek vezetésével. A távokat pályázat útján kiválasztott hallgatóink teljesítették, akikhez csatlakoztak az út által érintett városok lakosai, általános- és középiskolás diákjai, természetjáró csapatai. Emellett a magyarországi túra egyes szakaszait kiemelt sportoló TF-es hallgatóink is teljesítették.

Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy a Testnevelési Egyetem programjának fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök úr. A projekt fő támogatója az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság; kezdeményezésünket a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és a Miniszterelnökség is kiemelten támogatta.

Az olaszországi túrázókat 2016. október 16-án Ferenc pápa köszöntötte a vatikáni Szent Péter téren, majd október 17-én a Római Magyar Akadémián partnereinkkel, a Római Magyar Nagykövetséggel és a Foro Italico sportegyetemmel. sporttörténeti konferenciát szerveztünk, melynek előadásai az 1956-os forradalmi eseményeket, valamint az az évi melbourne-i olimpia témakörét járták körül. A konferencia megvalósításával az emlékezés és ismeretterjesztés mellett a két rendező ország sportpolitikai és diplomáciai közeledését is igyekeztünk elősegíteni; jelenlétével végig megtisztelte az eseményt Dr. Paczolay Péter római magyar nagykövet.

A sporttörténeti konferenciát Magyarországon, a Testnevelési Egyetemen is megrendezzük a projekt utánkövetése részeként.

TF '56: Folytatjuk!

A hallgatók október 18-án kedden reggel vágtak neki a mintegy 220 kilométeres emléktúrának: a vatikáni Magyar kápolnában tartott szentmise után Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor indításával rajtoltak el a Szent Péter térről. Változatos és sokszor emberpróbáló szakaszok sikeres teljesítése után végül október 22-én, szombaton érkeztek meg a túra végállomására, Capestranoba.

TF '56: Folytatjuk!

A zarándokok vasárnap, október 23-án Capestrano város 1956-os ünnepi programjaihoz csatlakoztak, ahol ünnepi szentmisét tartottak és felavatták a forradalom 60. évfordulója tiszteletére a városháza falán elhelyezett emléktáblát.

Az ünnepi megemlékezésen egyetemünk vezetőségét Dr. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes képviselte. Mint ismert, Capestranoban - mely Kaprisztrán Szent János, a nándorfehérvári diadal hősének szülővárosa - immár ötven éve gyűlnek össze az olaszországi magyar emigráció tagjai és leszármazottaik, hogy közösen emlékezzenek meg a magyar szabadság hőseiről.

TF '56: Folytatjuk!

A magyarországi emlékút Pannonhalmáról, a Bencés Főapátságból indult Mihályi Géza olaszországi emigráns, egykori bencés diák tiszteletére. A zarándokokat dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök, főapát áldotta meg.

Ezután a túrát a város Fő terén prof. dr. h. c. Mocsai Lajos rektor indította el Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere, valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, és a helyi bencés általános iskola igazgatója, tanárai és diákjai jelenlétében. A magyarországi túra résztvevői mintegy 260 kilométert tettek meg Dr. Dosek Ágoston, Dr. Irmai István és Zupán Péter oktatók vezetésével.

TF ’56: Folytatjuk!

A túrákat egyetemünk rekreáció képzésének négy jármódjában: gyalogosan, kerékpárral, lóháton és vízen tették meg a hallgatók, akik Zirc, Csókakő, Tata és Esztergom érintése után október 23-án vasárnap délután érkeztek meg a fővárosba.

Ahajósokat és a kerékpáros csapatot Kozmann György az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos egyetemünk rektora és Varga Antal Budavár alpolgármestere fogadta a budai Várkert Bazár kikötőben. Kozmann György helyettes államtitkár ünnepi beszédében üdvözölte a mintegy 260 kilométeres túra résztvevőit, köztük a kiemelkedő sportoló TF-es hallgatókat: Dombi Rudolfot, Tóth Dávidot, Kulifai Tamást, Kammerer Zoltánt és Karakas Hedviget.

TF ’56: Folytatjuk!

A Mansfeld Péter emlékműnél Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester és Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor mondott ünnepi beszédet. Az ünnepet kegyeleti imával zárták, majd az egybegyűltek gyertyát gyújtottak a "Forradalom Hullócsillaga" tiszteletére.

Hagyományteremtés és ismeretterjesztés: a projekt utánkövetése

Film - A projekt megvalósításával célunk, hogy a 60. évforduló méltó megünneplése mellett hagyományt teremtsünk, a fiataloknak átadjuk és általuk nemzedékeken át tovább éltessük a forradalom emlékezetét. Ezért a teljes programról oktatófilm készül a Testnevelési Egyetem számára.
Két forgatócsoport követte végig a teljes olasz és magyar túraútvonalat, ideértve az október 23-i capestrano-i és budapesti ünnepi megemlékezéseket is. Emellett a filmesek Olaszországban számos beszélgetést készítettek az egykori ’56-os menekültekkel, illetve a magyar forradalom leverésének hírére szervezett olaszországi tüntetések szervezőjével is. Magyarországon pedig a forradalom utolsó élő TF-es tanúi, volt hallgatóink, - köztük a 60 éve végzett gyémánt díszokleveles jubilánsaink - mondták el történetüket, emlékeiket. A filmet az utómunkák elvégzése után, várhatóan decemberben mutatjuk be.

Online tartalmak - Az ifjúság minél szélesebb körű bevonása érdekében a közösségi médián keresztül is követhetővé tettük az eseményeket; az elkészült anyagok továbbra is elérhetőek az esemény hivatalos web-és Facebook oldalán. A Testnevelési Egyetem 1956-os teljesítmény emléktúrájának magyarországi és olaszországi szakaszát bemutató írásokat, képgalériát és videókat az 56.tf.hu oldalon tekinthetik meg.

Túraútvonalak - A Testnevelési Egyetem és a Római Magyar Nagykövetség együttműködésének köszönhetően a projekt megvalósításával mindkét országban olyan történelmi vonatkozású túraútvonalat biztosítottunk az ott élők és az oda látogató turisták számára, amely bármikor újra teljesíthető. Mind a Testnevelési Egyetem, mind a Római Magyar Nagykövetség szándéka, hogy a túrát a jövőben is rendszeresen megszervezzük a forradalom hőseinek emlékére.

{phocagallery view=category|categoryid=15|limitstart=0|limitcount=0}

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

1956 Emlékév logó

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!