Lóra!
2017. március 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Lovas nemzet a magyar? Igen, az lehet. A lovakat ugyanis nagyon sokan szeretik hazánkban, maga a lovaglás pedig látványos, mi több, egészséges tevékenység. Lovas nemzetté az tesz bennünket, ha megjelenik a művészetünkben, iskolai oktatásunkban is a lovaglás, valamint a lóval foglalkozás.

Lóra! (Protzner Anna)Tenni kell azért, hogy széles körű ismertségre tegyen szert – erről is beszélgettünk Protzner Annával, a Testnevelési Egyetem lovassportok csoportjának megbízott vezetőjével.

Készült felmérés arról, hogy mennyire népszerű sportág idehaza a lovaglás?

Őseink életformájának szerves részét képezte a ló, ám ez az ipari forradalom idején megváltozott. Ezt követően a rendszerváltás előtti évtizedekben hazánk lovaskultúrája teljesen feledésbe merült. Hivatalos statisztikai adatokról jelenleg nincs tudomásom, a versenysportolók, valamint a lovaglást már kipróbálók körében ugyanakkor kimondottan népszerű. Sokaknak, így nekem is életre szóló szerelem a lovaglás, megfelelő marketinggel elérhető a lovassport-rajongók bázisának kiszélesítése.

A hétköznapi emberek számára mennyibe kerül manapság a lovaglás?

Ez változó. Úgy tudom, a kezdők fél órára 2500-3500 forintért próbálhatják ki a futószáras lovaglást. A hiedelmekkel ellentétben átlag keresetű emberek számára is elérhető sport, az élmény viszont nem hasonlítható máshoz.

És egy ló mennyibe kerül?

Az autóvásárláshoz hasonlítható, lehet kapni már két-háromszáz ezer forintért is, de a határ a csillagos ég.

A sportág népszerűsítése érdekében mit tud tenni a Testnevelési Egyetem?

Reményeink szerint kétezertizennyolctól elindul a célirányos lovassport edzői képzés a TF-en, valamint lovassportok csoportunk - Zupán Péter, Páska Ildikó, Dóka Ágnes, Balog Orsolya és én - azon dolgozik, hogy a lovaglás beépüljön az egyetem testnevelő-gyógytestnevelő tanár képzésébe, ami rendkívül hasznos lenne, hiszen az új generációk már az iskolában találkozhatnának a lóval és a lovaglással. Bátran kijelenthetem, hogy intézményünkben európai szinten egyedülálló a lovaskultúra oktató másoddiplomás képzés, amelyben mind a gyakorlati, mind az elméleti tárgyak oktatása nagy hangsúlyt kap. A lovassportok, a pedagógia, az anatómia, a pszichológia, a lovasterápia - és még hosszan sorolhatnám - megismerése mellett hallgatóink lovas üzleti vállalkozások vezetésében és lovastúrák szervezésében is tájékozottak lesznek.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!