Szép film készült az 56-os emléktúráról
2017. március 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Lezárult a Testnevelési Egyetem 1956-os megemlékezés sorozata. Ahogy Mocsai Lajos rektor úr fogalmazott kedden délelőtt a MÚK Konferencia nyitóbeszédében: a Testnevelési Egyetem számára egy fontos identitáskeresési folyamat zajlott az 56-os emléktúra mentén, amely az intézmény, a TF számára komoly jelentőséggel bír.

Szép film készült az 56 os emléktúráról

Az 1956-os emléktúra és az ahhoz kapcsolódó programok szép emléket állítottak a TF hőseinek, tisztelegtek a korábbi hallgatók előtt, akik közül nagyon sokan ott voltak március 7-én a MÚK Konferencián. Azonban ugyanilyen fontos szempont, hogy az eseményen résztvevő diákok, tanárok és kísérők egy a túra időszakában kovácsolódó közösségben, egészen sajátos oktatási folyamatban ismerhették meg egyetemük múltjának igen fontos időszakát. A diákok és tanárok, akik a Pannonhalma–Budapest és a Róma–Capestrano útvonalon vettek részt az emléktúrán, szinte egyöntetűen mondták a Hepp Ferenc teremben tartott rendezvényen, hogy ilyen eseményből minél többre lenne szükség, mert a közösséggé válás folyamatának egyik legszebb példáját hozta a TF 56-os emléktúrája.

A nap programjában izgalmas előadásokban témaként előkerült mindaz, amelyet szárazon nevezhetünk mondanivalónak is, de inkább állapítsuk meg: visszaköszönt mindaz, amit a TF és az 1956-os forradalmi események kapcsolatáról, a Testnevelési Egyetem hangsúlyos szerepéről és azokról a hősökről tudni kell, akik életüket vesztették, vagy életüket, karrierjüket és egzisztenciájukat kockáztatták azokban a napokban.

A számos előadó közül most ebben az összefoglalóban nem szeretnénk kiemelni senkit, hiszen mindenki egy-egy sajátos szempontból adott hozzá az egészhez, a múltidézéshez és az emlékezéshez.

Azonban egy filmbemutatóról külön is beszélnénk, mivel a nap egyik legfontosabb eseménye 13 óra 45 perckor kezdődött, amikor bemutatásra került a Ruszthi Zsolt által készített 73 perces oktatófilm, amely az emléktúrán keresztül idézte fel a diákok és a mai szereplők élményei mellett a múltat, a korábbi TF-es hallgatók gondolatit és mindezen keresztül az 56-os események fontosságát.

Nem szaporítva a szót rögzítsük: szép film készült az 1956-os – a maga nemében egyedülálló – kezdeményezésről, az emléktúráról. Olyan, amely a Testnevelési Egyetem múltjához, 56-os szerepvállalásához és – reményeink szerint, hiszen ezen dolgozunk – jövőjéhez méltó.

Mocsai Lajos rektor úr az 1956-os emléktúra kapcsán március 7-én reggel az m1 Ma reggel című műsorának vendége volt. A beszélgetést itt tekintheti meg (7.30-tól).

fotó: Heintz Bernadett

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!