A kötődés fontossága
2017. március 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A közelmúltban Györfi János, egyetemünk stratégiai főtanácsadója, kézilabda mesteredző vette át a TFSE kézilabda-szakosztály stratégiai irányítását, ennek kapcsán beszélgettünk a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökségében is dolgozó szakemberrel.

A kötődés fontossága (Györfi János interjú)

A TFSE férfi, illetve női kézicsapata egyaránt a harmadosztályban szerepel jelenleg – gyanítom, a magasabb szintre emelésük az egyik fő feladat.

EHF-MKSZ európai mesteredző vagyok, harminchét évig kézilabdáztam, negyedszázadot edzőként dolgoztam a juniorválogatott, illetve első és másodosztályú csapatok mellett. Vezettem az MKSZ edző- és utánpótlásbizottságát, jelenleg – megtisztelő módon - az MKSZ elnökségi tagságát is betölthetem. Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos rektor úr a kézilabda-szakosztály stratégiai gondozására kért fel a kitűzött céljaink elérése érdekében. Rektor úr kifejezett kérése a magasabb szintre emelés megvalósítása, már csak azért is, mert az egyetemi sportnak a másodosztályban van a helye – reagált a felvetésre Györfi János. – Heti öt edzés – erősítő és futó önálló munka mellett –, plusz a hétvégi mérkőzés szerepel a programtervezetünkben, ennyi befektetett energiával, munkával minőségi kézilabdázás folytatható. Célunk, hogy az új, gyönyörű kampuszunk megszületésekor már megfelelő szakmai alapokra tudjunk építkezni.

S hogy állnak az alapok lefektetésével?

Készül az új stratégia a Magyar Kézilabda-szövetségben, remélhetően sokkal nagyobb hangsúlyt kap a jövőben az egyetemi sport. Szándékaink szerint az új létesítményháttér elkészülte után a Testnevelési Egyetem lesz ismét a méltó központja az universiadéra, valamint a főiskolai világbajnokságra történő kézilabdás felkészülésnek.

A TAO-s pénzek révén a kézilabdában is jelentősen javult a finanszírozás, ugyanakkor nehezebb szponzori forrásokat bekapcsolni a támogatási struktúrákba. A TFSE a nem egyetemi csapatokkal szemben hátrányba kerül, mert nagy az elszívó hatása a fiatal egyetemi sportolókra a megnövekedett egyesületi finanszírozási lehetőségeknek.

Sajnálatos módon a korábbi Semmelweis Egyetemhez kötődő időszakban jelentős gyengülési folyamatok zajlottak le a kézilabda területén. Az egyetemi csapatok szponzorálása sajnos nem jellemző gyakorlat. A sport stratégiai ágazattá válása után a TAO-s lehetőségek megnyitottak egy finanszírozási, emelkedési lehetőséget, ennek dacára mégis rendkívüli problémát okoz, hogy az egyetem hallgatóinak nem az egyetem csapatában kell szerepelniük, mint a hőskorban, amikor a TE csapatai az első osztály szintjét is elérték, hanem sajnos a külső egyesületek elszívó hatása érvényesül. A MEFOB-csapatunk kiváló szereplése dr. Ökrös Csaba mesteredző, tanszékvezető úr vezetésével jól jelzi potenciális erőnket, lehetőségeinket. Célunk, hogy a bevezetett ösztöndíj-rendszerrel, valamint egyéb komplex intézkedésekkel szorosabbá tegyük a kötődést a TFSE-hez! A most felvételizők közül őszre már sok kiváló kézilabdást várunk soraink közé, hiszen most már előzetesen fel tudjuk mérni sportszakmai tudásukat. Kiemelt figyelmet fordítunk az utánpótlásra, erre példa, hogy már a középiskolásoknál is körülnézünk tehetségek után kutatva, sőt még a fiatalabb korosztályok felé is kialakítunk szorosabb utakat. A Testnevelési Egyetem a tanulás és a sportolás tekintetében egyaránt összekapcsolódó életpályát kínál, ennek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Kézilabda mesteredzőként tervez tréningeket a TFSE csapatainál?

Tartottam már bemutatóedzéseket, de nekem más a feladatköröm a szakosztálynál. Nagyszerű szakemberek irányítják a munkát – az új szakosztályvezető, Szabó József, valamint az új női edzőnk, dr. Szabó Gábor személyében –, de a teljesítmény további javítása érdekében fokozott figyelemre, akaratra, szorgalomra és  főképpen fegyelmezett edzésmunkára van szükség. A rektor úr mint a Magyar Kézilabda-szövetség tiszteletbeli elnöke és én mint a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségének tagja mindent megteszünk az egyetemi sport, az egyetemi kézilabda még jobbá tételéért, viszont a TFSE kézilabda-szakosztályának emelkedése hallgatóink szorgalmas, lelkes, minőségi munkáján nyugszik. A TFSE kézilabda-szakosztályában dolgozó sportszakemberek, segítők intenzíven dolgozunk a munka minőségi támogatásán, viszont várjuk a maximális koncentrációt, küzdeni akarást, győzelmeket! Hajrá, TFSE, gyertek szurkolni!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!