Levéltári kutatási eredmények 1956-ról
2017. április 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Elkészült a TF 1956-os történetének levéltári kutatási eredményeit összefoglaló, bővített leírása. Heintz Bernadett felkérése alapján dr. Molnár László levéltáros az egyetem 56-os projektje keretében készítette el a 2007-ben, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség kiadványában megjelent, azonos témájú írásának az azóta előkerült anyagokkal frissített verzióját.

A szöveg és a dokumentumgyűjtemény is jócskán nagyobb, mint ami korábban az MFLSZ-kiadványban megjelent. Fogalmazhatunk úgy, hogy ez az összefoglaló egy javított, erősen bővített kiadás. Mindez képekkel együtt valóban történeti kordokumentum, amelyet most ebben a cikkben is elérhetővé teszünk.

A Testnevelési Főiskola 1956-ban >>>

Emellett – a személyes életutak, sorstragédiák megértése miatt, hogy átérezhetővé tegyük az eseményeket – megtekinthető lesz még hamarosan Kelemen Imre 1957-es feljegyzése, amit K.I. a TF-ről történt menesztése kapcsán írt le. A több mint 12 gépelt oldal egy mélyreható és érdekes írás. Emellett dr. Molnár László egy a közeljövőben még frissülő, de már most is alapos és érdekes képanyagot, összeállítást mellékelt a leírás mellé. A kordokumentumról a levéltáros elmondta:

„2006-ban, a forradalom 50 éves évfordulójára készítettük azt az anyagot, amit a rektor úrnak átadtunk az akkori levéltári anyagok alapján. De az egy jóval szűkebb anyag volt. Utána egész véletlenül kerültek elő azok a fegyelmi tárgyalási, kihallgatási jegyzőkönyvek, amelyekkel most sikerült alaposan kibővíteni a dokumentumokat. Tulajdonképpen a megtorlás krónikáját találtuk meg és azzal sikerült kibővíteni azt az anyagot. Mindez egyedi. Remélem, hogy egy következő lépcsőben az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában, a Politikatörténeti Levéltárban vagy az egyetemi pártbizottságok iratai alapján – amelyek a Budapest Főváros Levéltárában megvannak, mint nemrég kiderült – még pontosabb betekintést kaphatunk erről az időszakról. Amit még érdemes megjegyezni: a képek jelentős része azonosítatlan. Az is nehéz feladat volt és lesz a továbbiakban is, hogy ezek eredetét és a készítők kilétét, de leginkább a szereplőket tisztázzuk.”

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról: TF es felvonulók az 1949 es választási kampányban

TF-es felvonulók valószínűleg az 1949-es választás kampányában. Ekkor lehetett először (és szinte kizárólag) a Népfrontra szavazni. A táblán látható MEFESZ nem azonos az 1956-ban újjáalakult MEFESZ-szel.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról: TF es felvonulás egy tanácsválasztás alkalmából

Az élet minden területének, így az oktatásnak a teljes átpolitizáltságát illusztrálja ez a kép, amely ezúttal egy tanácsválasztás alkalmából szervezett rendezvényen készült.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról: A szónok Hepp Ferenc balján Kerezsi Endre

Az 1948-as vagy 1949-es évnyitón készült felvétel, amikor még Hepp Ferenc (szónok) volt a TF igazgatója, de már megtörtént a kommunista hatalomátvétel, ám még nem az ún. Rákosi-címer volt rendszeresítve. Hepp balján (a képen jobbra) Kerezsi Endre ül.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról: Sportakadémia előadás az 50 es években

A Sportakadémia egyik előadásán készült kép az 1950-es években.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról: Szovjet magyar tornászviadal 50 es évek

Szovjet-magyar tornászviadal az 1950-es években. A feliratokon látható MHK rövidítés a "Munkára, harcra kész" mozgalomra utal.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról: A prágai testvérintézmény küldöttségének bejegyzése a TF vendégkönyvébe 1956.10.23

1956. október 23-i bejegyzés a TF vendégkönyvében: „Jó szívvel emlékezünk az Önök gyönyörű iskolájában tett látogatásunkra, vendégszeretetükre és barátságunkra (az 1953-ban alapított Prágai Sport és Testnevelési Tanintézet küldöttsége).

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról: TF es nemzetőrök

A Testnevelési Főiskola hallgatóinak egy csoportja az 1956-os fegyveres harcok szünetében. Jobbról a harmadik Mihályfi János, többszörös magyar bajnok súlylökő. (a kép megjelent a TF 90 éves emlékkönyvében)

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról - Tipikus rendezvénykép a Rákosi korszakból. Sztálin képe alatt a 2. sorban félig takarásban Hepp Ferenc.

Tipikus rendezvénykép a Rákosi-korszakból (Sztálin képe alatt, a 2. sorban, félig takarásban Hepp Ferenc).

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról - Beállított kép a Könyvtárról. Az előtérben a párt szócsövének számító Szabad Nép (1956 után Népszabadság) példányaival.

Beállított kép a Könyvtárról. Az előtérben a párt szócsövének számító Szabad Nép (1956 után Népszabadság) példányaival.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról - Az a bizonyos, belövéseknek kitett ebédlőterem.

Az a bizonyos, belövéseknek kitett ebédlőterem.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról - Az 1957-es eperjesi sítábor. A hátsó sorban középen (félig takarásban) Verbényi József.

Az 1957-es eperjesi sítábor. A hátsó sorban középen (félig takarásban) Verbényi József.

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról - TF-esek az 1958. évi május 1-jei felvonuláson.

TF-esek az 1958. évi május 1-jei felvonuláson

Levéltári kutatási eredmények 1956-ról - A TF főépülete 1959-ben, az Alkotás utca felől.

A TF főépülete 1959-ben, az Alkotás utca felől.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!