Zambiában is népszerű a TF!
2017. április 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Immár negyvenhat éve működik egyetemünkön a nemzetközi edzőképzés, a világ minden pontjáról érkeznek hozzánk a tanulni vágyók, többek között Lesothóból, Butánból, Laoszból, Indiából és Jamaicából is. Jelenleg évente kétszer három hónapot (egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel) tesz ki az edzőképzés – azért három hónapot, mert így megfelel a schengeni vízumkövetelményeknek, a TF-re érkező hallgatók kilencven nap alatt el tudják végezni a rendkívül intenzív, angol nyelvű tanfolyamot ideiglenes tartózkodási engedély kérvényezése nélkül.

Zambiában is népszerű a TF!

„Általában húsz-huszonöt fős csoportjaink vannak egy-egy ilyen kurzuson – mondta érdeklődésünkre Kiss Gergely ügyvivő szakértő, a TF nemzetközi kapcsolatok igazgatóságának munkatársa. – Ösztöndíjjal lehet pályázni a részvételre a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon keresztül vagy önköltségen. Büszkeséggel tölt el minket egyetemünk népszerűsége, világhírneve, mert például akadt olyan zambiai hallgatónk, aki azért érkezett a súlyemelő edzőképzőnkre, mert az édesapja is nálunk végezte azt el. Ami a sportágakat illeti, igyekszünk megfelelően rotálni őket, elsősorban természetesen olimpiai sportágakban szervezünk nemzetközi tanfolyamot. Az oktatók TF-ről kerülnek ki, vagy pedig a honi szakszövetségekről, az előadásokat angol nyelven tartják.”

Kiss Gergely hangsúlyozta: a külföldi „diákok” nem csupán világszintű képzést kapnak egyetemünkön, hanem egyebek mellett TF-feliratú tréningruhát, DVD-ket az előadásokról, sőt még kirándulásokat is szerveznek nekik.

Mindamellett a széleskörű és átfogó oktatásnak nem csupán a TF-en zajló edzőképzés a bizonyítéka.

„A Nemzetközi Vívószövetséggel együttműködve egyetemünk oktatói a vívók világszervezete által kijelölt helyeken is folytatnak edzőképzést – tette hozzá Kiss Gergely. – Sőt van lehetőség egy-egy tanfolyam online elvégzésére, mint például cselgáncsban, vagy azt is említhetem, hogy az idén kajak-kenu sportban szerveztünk edzőképzést háromhetes gyakorlattal, s annak az elméleti része is elvégezhető online.”

Úgyhogy tényleg nem túlzás a megállapítás, amely szerint a Testnevelési Egyetemnek idehaza és külföldön egyaránt óriási a presztízse!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!