Kovács Ágnes: „Csodálatos élmény volt!”
2017. augusztus 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A napokban ért véget a Budapesten és Balatonfüreden megrendezett vizes világbajnokság, amelyen úszóink két aranyérmet, négy ezüstérmet, valamint két bronzérmet szereztek (a férfi vízilabda-válogatott lett még érmes, Märcz Tamás együttese ezüsttel zárta a vb-t). A körítésről, no meg az eredményességről Kovács Ágnest, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónkat, a Testnevelési Egyetem munkatársát kérdeztük.

Nem csupán szívvel-lélekkel, hanem profi módon rendeztük meg e nagyszabású sporteseményt, talán ez volt a legfontosabb üzenetünk a világnak. Egyetért?

Igen! – válaszolta a korábbi kiváló mellúszó, aki várhatóan jövőre végez egyetemünk PhD-képzésén. – Maga az uszoda, a Duna Aréna tökéletesen megfelelt volna olimpiai helyszínnek is, noha tudjuk, hogy nem marad meg a vébén látott létesítmény, mert visszaépítik. De ami benne történt… Új érzést jelentett számomra szurkolóként részt venni a világbajnokságon, csodálatos élmény volt! Fantasztikus volt látni, hogy a magyar sportrajongók nem csupán a döntőkre, hanem az előfutamokra is megtöltötték az arénát, jószerével reggeltől estig telt ház volt minden nap. Ebből is látszik, hogy a magyar emberek mennyire ki vannak éhezve a sportsikerekre, meg arra, hogy ilyen volumenű esemény részesei legyenek.

Kovács Ágnes: Csodálatos élmény volt!

Eredményesség szempontjából is sikeresnek tartja a világbajnokságot?

Egy-egy vébén szinte ugyanaz a mezőny, mint az olimpián, ezt is tartsuk szem előtt, amikor az eredményességről beszélünk! És igen, kifejezetten eredményesnek tartom a mieink szereplését.

Női vonalon is? Ezt azért kérdezem, mert ha eltekintünk Hosszú Katinka kimagasló teljesítményétől  – két arany, egy-egy ezüst, illetve bronz –, nem volt női érmesünk Budapesten. Sőt továbbmegyek: a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon medencében csupán Kapás Boglárka lett érmes a mieink közül Katinka mellett.

A tömegbázist tekintve a fiúk valóban eredményesebbek, de a legkevésbé sem látom borúsnak a helyzetet női vonalon. A mostani vébén is voltak pontszerzőink, helyezettjeink, az eredményesség meghatározásakor nem csupán az érmek számát kell vizsgálni. De fejlődni mindig, minden téren lehet és kell is, így vagyunk ezzel az úszásban is.

Mikor ünnepelhetjük Magyarország következő mellúszó olimpiai bajnoknőjét?

Remélem, nem kell sokat várni rá! A kétezerben Sydneyben megrendezett olimpián száz és kétszáz méter mellen is országos csúcsot úsztam, azóta senki sem tudta megdönteni. Várom már, hogy valaki átírja a rekordjaimat!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!