Emléktábla Istvánfi Csaba professzornak
2017. szeptember 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
A Testnevelési Egyetem néhai rektorának, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete elnökének, Prof. Dr. Istvánfi Csabának állított emléktáblát a százhalombattai önkormányzat a Városi Sportcsarnok előterében szeptember 10-én.
 
 
A 80 éves korában elhunyt sportszakember több mint negyed századig segítette szakmailag a városi sportélet fejlődését. A képviselő-testület az emléktábla állításáról Szél Pál szakbizottsági elnök indítványára határozott a május 30-ai ülésén. Az ünnepélyes avatáson részt vett Vezér Mihály polgármester, Szél Pál, Hegedüs Roland, az 1. Számú Általános Iskola igazgatója és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének százhalombattai elnöke, Szalai Attila képviselő, a városi intézmények és sportegyesületek vezetői, sportolók, valamint Istvánfi Csaba fia.
 
Emléktábla Istvánfi Csaba professzornak

Vezér Mihály a professzor nagyszerű személyisége, valamint országos jelentőségű, "se szeri, se száma" érdemei mellett kihangsúlyozta a százhalombattai önkormányzat, a sportvezetők és a Testnevelési Egyetem között létrejött szoros és gyümölcsöző szakmai kapcsolatot, amely hozzájárult a városi sportélet fellendüléséhez, kibontakozásához, az egészséges életmód és a mozgás népszerűsítéséhez – mind az iskolákban, mind pedig a sportegyesületekben – és amelynek köszönhetően Százhalombatta elnyerte a Nemzeti Sportváros címet. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy továbbra is megőrizzük a professzort is jellemző állandó tudásvágyat és a helyi sportélet színvonalát, sokszínűségét.

Hegedüs Roland is személyesen ismerte a professzort, közvetlen munkakapcsolatban álltak. Elévülhetetlen érdemei közül kiemelte, hogy Százhalombattán az ő javaslatára került annak idején bevezetésre a mindennapos testnevelés, körülbelül egy évvel megelőzve az országos bevezetését. Hangsúlyozta, hogy "a mindennapos testnevelés lehetőség és felelősség is egyben, amellyel a professzor szellemiségét és tudástőkéjét tovább adhatjuk és megőrizhetjük."

Szél Pál meghatódva mondta el ünnepi beszédét, amelyben elsősorban Dr. Istvánfi Csaba nagyszerű, generációkat meghatározó, példaértékű személyiségét és az általa létrehozott hatalmas tudásanyagot méltatta, amely a városi sportkoncepcióban is megjelenik. "A közös munka elején elültetett magok mára szépen virágba borultak." A Nemzeti Sportváros cím mellett számtalan nagyszerű teljesítménnyel és – a többi között olimpikon, világbajnok, Európa- és kupabajnok – sportolóval büszkélkedhet városunk. Szél Pál rövid történetekben idézte fel a közel harminc éves ismeretséget és szakmai kapcsolatot, végül egykori tanárához intézte szavait: "Fogadjuk, hogy tovább haladunk a kijelölt, megbeszélt úton!"

Dr. Szalay Piroska, a Testnevelési Egyetem docense hálás szívvel köszönte meg az önkormányzatnak, hogy az országban elsőként emléktáblát állítottak szeretett és mélyen tisztelt "társának, a néhai rektornak".
 
forrás: hirtukor.hu
 
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!