Sportoljunk együtt, egyesületben!
2017. november 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 30-án, csütörtökön 10 és 16 óra között a Magyar Sport Házában (XIV. kerület Istvánmezei út 1-3.) rendezik a Társadalmi befogadás és önkéntesség az európai sportegyesületekben elnevezésű kutatás hazai záró konferenciáját. Az eseményt a Testnevelési Egyetem és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar közösen szervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával.

SIVSCE partnerek (térkép)

A csaknem 35 ezer európai sportegyesületben elvégzett kutatás időtartama három évre terjedt ki (2015–2017), s a konzorcium vezető intézményeként a Dél-Dániai Egyetem koordinálta tíz európai ország kutatóinak részvételével. E nagyszabású projektet idehaza a Debreceni Egyetem kezdte el, tőle vette át, és fejezte be a Testnevelési Egyetem. A magyarországi kutatási feladatok vezetője dr. Perényi Szilvia egyetemi adjunktus volt – vele beszélgettünk.

„Egyik fő célunk a sportolási arány növelése a sport minden szintjén, tehát a szabadidősporttól egészen az élsportig – hangsúlyozta Perényi Szilvia. – Kutatásainkban a sportegyesületek társadalmi szerepét is vizsgáltuk, és a kutatási eredmények egyúttal segítenek az egyesületeknek abban, hogy a sportolási tevékenységet náluk végezzék az emberek. Persze az is nagyszerű, ha valaki egyedül sportol, tornázik, fut vagy jár konditerembe, de a közösségben sportolás, a közösséghez tartozás élménye teljesen más, annak összetartó ereje van. Jelenleg a hagyományos sportszervezetek válságáról beszélnek Európában, mert az emberek szervezeti hovatartozás nélkül sportolnak.”

Rohamosan gyorsuló világunkban a sportolás eszméje már nem feltétlenül ugyanazt jelenti a fiatalok számára, mint tíz-húsz évvel ezelőtt, általánosságban megállapítható, hogy az internet térhódításával párhuzamosan jelentősen nőttek a kényelmi igényeik.

„Projektünk markáns elemeként a sportegyesületek kapcsán felhívjuk a figyelmet a különböző kapacitásokra, arra, hogy ott sportolhatunk, vállalhatunk sportvezetői munkát, valamint önkéntességet. Utóbbi kiemelt jelentőségű, hiszen az önkéntesség minden egyesület alapelve. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyesületek olyan programokat és megközelítéseket alkalmazzanak, amelyekkel be tudják vonni az alulreprezentált csoportokat, például a fogyatékkal élőket vagy a hátrányos helyzetűeket” – tette hozzá végezetül Perényi Szilvia.

A Magyar Sport Házában rendezendő konferenci részletes programja és a jelentkezés itt érhető el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!