Sportjog – és ami mögötte van
2018. március 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Milyen veszélyek leselkednek a sportolókra a sérüléseken kívül vagy azokkal kapcsolatban? Milyen megoldást lehet és kell találni egy-egy váratlanul kialakuló problémára? Egyebek mellett erről esett szó csütörtökön az egyetemünk Hepp Ferenc termében megrendezett Sportjogi konferencián, amelyen négy különböző tematikában összesen tíz szakember kiváló előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Sportjog és ami mögötte van

Reggel kilenc órakor prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora nyitotta meg a nagyszabású rendezvényt, hogy aztán a sportszerződésekről essék szó. Ezzel kapcsolatban Dr. Horváth Gábor, Dr. Szekeres Diána és Dr. Tamás Lajos tartott egyenként félórás előadást, kitérve a legapróbb részletekre is.

Sportjog és ami mögötte van (Mocsai Lajos)

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos

A konferencia következő szakaszában a személyiségvédelem, valamint a sportközvetítések jogi kérdései kerültek középpontba Pázmándi Kinga, illetve Grad-Gyenge Anikó érthető, határozott és rendkívül érdekes tolmácsolásában. A sportközvetítési jogok labirintusában az angol labdarúgó Premier League-gel példálózva kalauzulta a közönséget Dr. Grad-Gyenge Anikó.

„Az európai bíróság elé került az eset, jelesül az, hogy a mérkőzések sugárzási jogait üzleti modellben értékesítik a külföldi szervezeteknek, amelyek közül a legmagasabb összeget kínáló lesz a nyertes. Az adott országok ezzel tehát licencet vásárolnak, s ott területi elv szerint közvetítik a meccseket, mindenki hozzáférhet egy dekóderrel, ha az adott országban van bejelentett lakcíme. Annak idején egy angol kocsmáros asszony be is ruházott egy dekóderre, s a készüléket üzembe helyezve vendégei ivás és beszélgetés közben nézhették a Premier League-találkozókat. Hanem aztán ez a hölgy elutazott Görögországba, s ott is találkozott ilyen dekóderrel, a görögök is nézték a PL-mérkőzéseket. Mint kiderült, ott évi hétszáz fontot kellett fizetni e dekóderért, miközben Angliában nyolcszázat – ráadásul havonta! A hölgy fel is ismerte a nagy lehetőséget, néhány dekóderrel a csomagjában utazott haza. Hiszen miért adjon ki érte valaki havi nyolcszáz fontot, ha ennél olcsóbban is be lehet szerezni? A bíróság megállapította, hogy a dekóderek hozzáférhetőségének korlátozása nem fér össze az uniós joggal. Az üzleti modell fenntarthatóságát végül a szellemi tulajdonjogok mentén sikerült megőrizni.”

Sportjog és ami mögötte van (Grad-Gyenge Anikó)

Dr. habil. Grad-Gyenge Anikó (fotó: recorder.blog.hu)

Grad-Gyenge Anikó előadását, valamint az ebédszünetet követően Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony a sportsérülések jogi kérdéseit feszegette, utána pedig Schmidt Ádám egy kényes, ám annál fontosabb témát elemzett, jelesül a doppingszabályozást.

Végül, de nem utolsósorban a felelősségi kérdések kerültek „napirendre”, Dr. Fejes Péter a sport és büntetőjog, Dr. Tóth Nikolett a sportfegyelmi felelősség, Dr. Sárközy Tamás professzor pedig a kártérítési felelősség a sportban címmel tartott lebilincselő előadást.

Sportjog és ami mögötte van (Sárközy Tamás)

Dr. Sárközy Tamás

„Ragyogó, széles körű, a sportot számos metszeten keresztül bemutató konferenciát rendeztünk, nagyszerű előadásokat hallhattunk – összegzett az eseményt a Magyar Jogász Egylet közreműködésével szervező Dr. Sárközy Tamás. – A délelőtti előadásokon sok egyetemistát láthattunk, szemlátomást őket is lebilincselték az elhangzottak, akárcsak engem. Ilyen volumenű eseményt egy évben általában egyszer rendezünk, remélhetőleg jövőre lesz folytatása.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!